Skyrim’in Kayıp Efsaneleri

Çeviren: Kadir Tepe

Skyrim’in, insanlar ve elflerin en eski kaydından bile önce gelen geniş bir tarihi vardır. Savaşın tahriplerine ya da çağların geçişine düşerek pek çok şey kayboldu. Ama hiçbir şey tamamen unutulmaz. Kayıtların olmadığı yerde, efsaneler ve halk masalları bize geçmişe doğru giden bir anahtar olup, insanların akıllarında yarım kalmış gerçekleri birleştirmenin bir yolunu sunuyor.

Nesiller boyunca, Morthal’ın insanları, kuzey bataklıklarında gezerek kayıp kızını arayan Akdiyar Leydisi’nin, bu hayaletimsi kadının masallarını kulaktan kulağa anlattı. Bazıları onun uzaklarda gezen çocukları çaldığını, bazıları da onun ağlayan feryatlarını duyan herkesin öldüğünü söyler. Ama bu masalların ardında gerçeğin özü olabilir, eski kayıtlar Aumriel’den, Ysgramor’un veliahtlarının uğruna onlarca yıl savaştığı ve sonunda mühürlenen gizemli bir figürden bahseder.

Enginyurt Halkı, Kızıl Kartal Faolan’ın, insanlarına önderlik edip Cyrodiil’in ordularını alevli bir kılıçla geri püskürten kralın hikayesini anlatır. Açıklamalar çeşitli olsa da, hepsi altta yatan bir gerçeği temel almış görünüyor: İmparatoriçe Hestra’nın imparatorluk günlükleri o çağda, köşeye sıkıştırılıp tüm bir lejyon dolusu adamın pahasına savaşta öldürülen bir asi liderinden bahsediyor.

Fakat bazı masalları incelemek çok daha zor oluyor. Alimler arasında belki de en çok bilineni Baş Büyücü Gauldur’un “Yasak Efsane” masalıdır.

İlk Çağ’ın doğmaya başladığı günlerde, hikayeye göre, Gauldur adında güçlü bir büyücü yaşıyordu. Bilge ve adil büyücü, Kral Harald’ın sarayında ve Skyrim’in Mevkibeyleri’nce tanınıyordu ve onun yardımı ile tavsiyesi insanlar ve elflerce aranırdı.

Ve sonrasında büyücü öldürüldü. Bazıları oğullarından birinin öldürdüğünü, diğerleri, onun gücünü kıskanan Kral Harald’ın öldürme emrini verdiğini söyler. Ama Gauldur’un üç oğlu, Kral’ın kişisel savaş büyücüsü Lord Geirmund’un eşliğinde Harald’ın en iyi savaşçılarının takibi altında gece kaçmıştı.

Enginyurt’un ıssızlıklarından, buzul kuzeye kadar büyük bir kovalamaca doğdu. Bir kardeşin Issızkent’in eteğinde Folgunthur yığınlarında gözden kaybolduğu söylenir. Diğerleri sonrasında bulundu. Ve kovalamaca bittiğinde, Kral Harald cinayetlerinin her kaydının yok edilmesini ve Gauldur’un adı ile iyiliklerinin tarihin kayıtlarından silinmesini emretti.

Bugün bile, pek az kaynak kalmış durumda ve hiçbir ozan masalı anlatmıyor. Ama belki de gerçekler eski bir yığında, dünyaya açılmayı bekliyor. Çünkü hiçbir şey tamamen unutulmaz.

Share :