Sancre Tor Savaşı

Çeviren: Onur Yalçın

Düzenleme: Bedirhan Köse

İkinci Çag 852’de, müttefik Kuzeyli ve Breton güçleri sınırlardan Cyrodiil’e geçti ve Jerall Dağları’ndaki büyük geçitleri ve yerleşim yerlerini işgal etti. Kuzeyli-Breton birlikleri Sancre Tor Kalesi’nde karargahlarını kışa hazırlamak için, Kral Cuhlecain’in yeni generali Talos’a, dağ sığınaklarına hücum etmek için meydan okudular.

General Talos’un bir ordu toplayıp, Sancre Tor’a saldırmak için harekete geçtiğini öğrendiklerinde ise oldukça sevindiler. Çünkü Sancre Tor zapt edilemezdi, fethetme girişimi afaki bir çaba olacaktı. Kale yüksek uçurumlar üzerinde alttaki şehre tepeden bakıyor, tırmanılması imkansız uçurumları olan sarp bir dağın havzasında bulunuyordu.

Cyrodiil ordusu gayet küçük, yeteri kadar eğitilmemiş ve zırh donanımı yapılamamış, hatta neredeyse donanımsız ve erzağı olmayan bir orduydu ve bir kış kampı için hazırlıklı değildi. Merkeze yakınlaşmaya başladıklarında Kuzeyli-Breton kuvvetleri, onların kendi tuzaklarına düştüklerini anladılar.

Kale sadece tırmanılamaz bir uçurum ve arkasında tırmanılamaz bir yükseklik tarafından korunmuyordu. Kalenin girişi sihirle yüksekliklerin altında bir havzaya gizlenmişti. Bu yüzden Kuzeyli-Breton birlikleri savunmak için kalede küçük bir grup asker bırakmıştı. Amaçları alt geçitler boyunca inip Cyrodiil ordusunu alt etmek, kalanları ise aç bir şekilde soğukta öylece bırakmaktı. General Talos’un ordusunu yenmek ve ortadan kaldırmak, onlara karşı gelebilecek kimseyi bırakmamaktı.

Bunu düşünen General Talos, onları yemler ve ölümlerine doğru çeker. Her şey böyle başlar.

General Talos, savunmacıları püskürtmek için ovada birkaç tane birlik bıraktıktan sonra, Sancre Tor Kalesi’ne arkadan yaklaşır. Sihirle gizlenmiş girişe doğru gizlice ilerler ve dönek bir Breton büyücüsü tarafından açık bırakılan kapıdan girer. Ama o sırada ovada bırakılan Cyrodiil ordusu saldırıya uğramaktadır.

General Talos kaleye girmeyi başardığı sırada, ovadaki ordu Kuzeyli-Breton ordularının hücumuna karşı umutsuz bir mücadele sergilemektedir. General Talos ve adamları ise Kuzeyli-Breton soylularını ve komutanlarını ele geçirerek onları kaleyi ve ordularını teslim etmeye mecbur bırakır. Şaşkına dönmüş ve cesareti kırılmış Kuzeyli esirleri çoktan beri Ulu Kaya büyücülerinden şüphelenmektedirler. Skyrim komutanları yeni rütbeleri ile Tiber Septim’in ordusuna katılırlar. Ulu Kaya savaş büyücüleri ve esir Bretonlar tutuklanır.

Böylece Cyrodiil akını durdurulur. General Talos’un Cyrodiil İmparatorluğu’nun göbeğindeki bu başarısında usta Kuzeyli bölüklerinin önemli rolleri vardır. Olay General Talos’un Tiber Septim olarak taç giymesi ile sonuçlanır.

Tarihçiler, Tiber Septim’in çetin şartlarda gösterdiği taktiksel cesareti mucize olarak nitelendirdiler. Tiber Septim’in, karşı konulmaz engellere karşı sarsılmaz kararının, III.Reman’ın Lahiti’ndeki “Kralların Tılsımı”ndan esinlendiği düşünülüyor.

Share :