Saarthal’ın Düşüşü

Çeviren: İsa Arslan

Bilinsin ki saygıdeğer kazıbilimci, engin yeteneklerini İlk Çağ’ın erken dönem Kuzeylileri’nin pişirme ve fırınlama biçimlerini inceleme üzerine yoğunlaştırmıştır. Bu çalışma şüphesiz İmparatorluk’a şan ve fayda getirecektir ancak benim bu alandaki yetersiz uzmanlığım bu çalışmaya katkı sağlamaktan apaçık uzaktır.

Onun yerine boş vaktimin önemli bir kısmını çalışmanın ayrı bir parçası olan Saarthal’ın Düşüşü üzerine yoğunlaştırdım. İmparatorluk’un her bir evladı burada ne olduğunu bilir; Tamriel’in İnsanları ilk şehirlerinden elfler tarafından onlara duyulan kıskançlık ve korku yüzünden sürüldü. Bu iki toplum arasındaki ilişkiler o zamandan bu yana gelişti ancak hasarın sonuçlarının ilk elden tahlili için söylemek gerekir ki bu girişim için harcanan çaba gayet dikkat çekicidir.

Görevlerimden ilki; başlangıç mimarisiyle, Ysgramor’un beş yüz musahibiyle şehri geri almasından sonra yeniden inşa edilen bölümleri saptamaktı. İlk zamanlar Kazıbilimci Floronius’un konu hakkındaki bilgisinden yararlandım ve farkları ayırt etme yeteneğim zamanla gelişti. Şehrin inanılmayacak kadar büyük bir kısmında orijinal taş işlemelerin sapasağlam kalması şaşırtıcıydı. İşçilik, açık bir şekilde elflerin saldırısından sonra şehri yakmaya çalışmalarından doğan zararı tamir etme amacıyla yapılmıştı ama sanırım Kuzeyli ustalığının dayanıklılığını hafife aldılar.

Daha doğrusu ilk aklıma gelen bu. Belki sebebi ilk insanların yetenekleriyle duyulan haksız gururdur ya da tecrübesizliğim yüzünden bu neticeye vardım. Gerçi yanlış gelen bir şey var. Sezgileri oldukça kuvvetli olan kazıbilimcinin fikrini alma denemelerim, sık sık Saarthal sakinlerinin yıkanma alışkanlıkları ya da evlerdeki çömleklenmiş bitkilerin ortalama sayısı üzerine derslere saptırmalar yüzünden kısır geçti. Ben de yine kısıtlı gözlem ve sonuç çıkarma yeteneklerime güvenmek zorunda kaldım.

Ve bu yüzden şu anda bildirilmeye değer kati sonuçlara ulaşamadım. Ancak kesin bir şekilde söyleyebilirim ki Saarthal’a yapılan ilk saldırı iyice odaklanmış, ayrıca savunma ve önem arz eden noktalarla bağlantılı değil. Seçkin alim Sentius bulduklarımı incelememişken ya da daha doğrusu herhangi bir alaka göstermemişken, benim fikrimce elfler şehrin sadece açık planını bilmiyordu, saldırıları belli bir talimat üzerine muhtemelen tek bir amaca yönelikti.

Naçiz incelemelerim vakit elverdikçe devam edecektir.

Share :