Silah Tılsımları Kataloğu

Çeviren: Muratcan Agiç

Bu katalog bünyesinde, çağdaş büyücülerin kullanabileceği silah tılsımlamalarının bilinen bütün çeşitlerini barındırır. Bu listenin eksiksiz olduğu konusunda hiçbir iddiada bulunulmayacaktır. Sık sık yeni keşifler yapıldığından ve yeni tılsımlamalar ortaya çıktığından dolayı bu çalışma, er ya da geç çağdışı kalacaktır. Takipçiler, bu çalışmayı gerektiğinde tekrar gözden geçirmeyi uygun bulabilir.

Balta ve yay gibi silahlar, bünyelerinde çok çeşitli tılsımlamalar barındırabilir. En yaygın olanları, ateş, ayaz ve yıldırımdır. Bu basit ama etkili tılsımlamalar düşmanı yakar, dondurur ya da çarpar.

Biraz daha az yaygın olan silah tılsımlamaları, füsünu veya dayanıklılığı güçsüzleştirenlerdir. Bunlar bir büyücünün Efsun rezervini boşaltır ve tıpkı kurbanlarının dayanıklıklarını sömürerek onları fiziksel olarak yoran silahlar gibi büyücüyü büyüsel olarak yorar. Elementsel tılsımlamaların aksine, bu tılsımlama bir başına ölüme neden olamaz fakat yine de silahın kendisi düşmanın canını alabilir.

Aynı azlık derecesinde yaygın olan başka bir tılsımlama örneği de korkutma tılsımlamalarıdır. İki çeşidi vardır, biri yaşayanlar için, diğeri de yaşayan ölüler içindir. İlki, yalnızca yaşayan varlıklara ya da ifrit ve cüce otomatları gibi büyülü yapılara etki eder. Ötekisi ise meftunların, iskeletlerin, vampirlerin ve benzeri varlıkların kaçmasına neden olur. Cüce makinelerine etki eden bilindik bir korku tılsımlaması yoktur.

Özellikle gizlice zarar veren ve kısmen yaygın olan diğer bir tılsımlama türü de ruh kapanıdır. Saldırı damarlara ulaştığında, kurbanın ruhu hapsolur. Kurban öldükten kısa bir süre sonra ruhu, yakındaki bir ruh cevheri tarafından emilir. Bu şekildeki bir büyü yalnızca canavarlara ve yaratıklara karşı kullanılmalıdır. İnsanlara ya da elflere karşı kullanmak son derece yanlıştır.

Belirgin bir ölçüde daha nadir olan diğer bir tür ise emme tılsımlamasıdır. Kurbanın sağlığını, Efsununu ya da dayanıklılığını emen, bilindik üç çeşidi vardır. Silah, iletim aracı haline gelir ve kurbandan çalınan enerjiyi, silahı kullanan kişiye nakleder. Bunlar bazen, vampir tılsımlamaları olarak anılır. Yukarıda da bahsedildiği gibi, Efsun ve Kuvvet emmek ölümcül değildir. Sağlık emmek ise kurbanın hayatını elinden alır.

En nadir tılsımlamalar, aforoz ve felç etmedir. Aforoz, sadece çağırılmış ifritlere ve büyücüler tarafından ayağa kaldırılmış yaşayan ölülere etki eder. Aforoz, büyüyü yapanla yaratık arasındaki bağı ortadan kaldırır. Çağırılmış ifrit, geldiği yer olan Oblivion düzlemine geri döner. Ayağa kaldırılmış yaşayan ölüler serbest bırakılır. Ayrıca inatçı yaşayan ölülerin, aforozdan etkilenmeyeceğini unutmamak gerekir.

Felç etmek kolaydır ama sonucu ölümcüldür. Etki altında kalmış yaratık, kaskatı kesilir ve kısa süreliğine hareket edemez hale gelir. Bu, savaşçılar arasında en çok değer verilen tılsımlamalardan biridir. Felç olmuş rakip, kolayca öldürülebilir. İfrit, iskelet, buz hayaleti ve cüce otomatı gibi varlıkların felç olmaya karşı bağışıklığı olduğunu unutmamak gerekir.

Share :