Dwemer Araştırmaları – 3. Bölüm

Medeniyetleri ve Mimarileri

Çeviren: Enes Yetiş

Derin Salonlar, insanoğlundan ırak

Bikes Kızıl Dağ, Irkı kurak

Kayaya ve Dehaya Selam edin

Dwemer Onuru, Kemikten de Çetin

————————

Bu yazımda, araştırmalarımın çoğunda olduğu gibi, Vvardenfell’in batısındaki Dwemerlara ait arkeolojik sahaların, Kızıl Dağ çevresindeki benzerlerinden daha derinlere yapılmasının hikmetinden bahsedeceğim. Cücelerin kazıya başladığı yer ile yaptıkları inşaatler arasında belirgin bir katman olduğuna inanıyorum.

Bu katmandan ” Jeo-ölçüm” diye bahsettim, ancak Derin Mahal’deki koloni ile pek ilgisi olmadığından, detaylara girmeye gerek duymadım. Yine de, Jeo-ölçüm katmanının her zaman şehrin başladığı nokta olmasına ve yüzeye uzaklığı her zaman aynı olmasına rağmen, Derin Mahal’in gerçek derinliği farklı noktalarda yer yer değişiklik göstermektedir.

Tüneller ve bazı odalar, çok derinde olmayıp, mimari açıdan kentsel amaçlara çok az hizmet etmelerine karşın, belirgin bir tarzda inşa edilmişlerdir. Yukarıdaki yerleşkelerle veya kışlalarla ticaret yapmayı kolaylaştırmak için, yiyecek depoları ve antrepolar genellikle Jeo-ölçüm katmanından yukarıya, yüzeye yakın noktalara inşa edilmiştir.

Gözlemlediğim kadarıyla, bu tüneller, aşağıdaki planlı yapılara göre daha gelişigüzel kazılmıştır. Bunun, Dwemer gibi zeki bir ırk için bile, öngörülemeyecek kadar değişken bir kazı planından kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Beklenmedik kaya blokları ve jeolojik olaylar, kazı çalışmalarını pek tabi sekteye uğratmış olabilir ve bence bu gelişigüzel kazılmış tüneller de böyle değişken bir yer altı yapısının sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Bazı harabelerde, ” FalZhardum Din” şeklinde görülen bir takım tuhaf jeolojik ifadeler keşfettim. Bu çok ilginç çünkü bu terimin bazı taş tabletlerde geçmesinin yanı sıra, Skyrim’de Mzinchaleft’te ve Alftand’daki kalelerin derinlerinde bulunan şatafatlı metal levhalarda da özellikle karşımıza çıkıyor. Bu detaylı kabartmaların ne anlama geldiğini deşifre edeceğim ama bir yandan da bunların özellikle en derin noktalara konulmuş olmasının hikmeti beni düşündürüyor.

Schezilineli imtiyazlı Kuzen Culolec’in maharetli elinden çıkan, Hoagen Kultorra geleneğiyle Saygın Yeryüzü şekillendireni için Klanevi yapımı”

“FalZhardum Din” ifadesinin deşifre edebildiğim kadarıyla dilimizdeki en uygun karşılığı ” En Kranlık Krallığın Alanları” fakat ne anlama geldiğini çözebilmiş değilim.

Belki de gözümden kaçırdığım bir şey vardır. Son zamanlarda bu düşünce içimi kemirip duruyor. Cücelerin bu büyük gizemini keşfedemeden ölürsem gözü açık gideceğim, hem de cevabı kesinlikle burnumun dibindeyken, -ya da ayaklarımın altında.

Share :