Talos Hatası

Yazan: Leonora Venatus

Aldmeri Hükümdarlığının İmparatorluk Bağlantısı

Çeviren: Ahmet Sait Akten

İmparatorluk vatandaşları olarak herkes imparator Tiber Septimin başarılarına alışkın.Ama asıl mesele imparatorun Talos olarak Tanrılığa yükselmesi.

Tiber Septim’in ölümüne kadar Sekiz tanrı vardı: Akatosh, Dibella, Arkay, Zenithar, Stendarr, Mara, Kynareth ve Julianos. Bu tanrılara imparatorluğun her yerinde ibadet edilirdi ve hala ibadet ediliyor. Bazı bölgelerde bu isimler değişse de (örneğin, Akatosh Aldmerler tarafından “Auri-El” olarak bilinir; ve Arkay bağzı yerlerde “Ar’Kay” olarak bilinir), bu tanrıların hepsi Tamriel’deki tüm ırklar ve kültürler tarafından tanınır ve saygı duyulur.

Ama Tiber Septim Aetherius’a göçtüğü zaman Dokuzuncu Tanrı – Ysmir olarak da bilinen Talos, ” Kuzeyin Ejderhası” ortaya çıktı. Hayattayken çok sevilen bir adam öldükten sonra kendisine ibadet edilen biri haline geldi. Elbette Dokuzuncu tanrı Talosun kendisinden önce gelen diğer sekiz tanrıdan daha önemli bir hale gelmesi tartışılabilir. Bir zamanlar sadece bir insanken sonradan tanrı olmak, gerçek şu ki yaptığı iyi işler sayesinde tanrılığa yükselmeyi başardı. Ve bir insan böyle bir başarıya erişebiliyorsa – bu tekrar yapılamaz mı?Tüm insanlar tanrılığa ulaşmayı arzulamaz mı?

Biz düşündük ki, bizler sadece insanız. Ve biz Talosa ibadet etmeye ve onu Yüce bir kahraman tanrı yerine koymaya devam ettik. Ama bu eskidendi.Şimdi durum farklı.Artık gerçeği biliyoruz:

Bizler yanıldık.

İmparatorluğun vatandaşları olarak hepimiz Büyük savaşın korkularını yaşadık. Ve bizim barışa kavuşmamız İmparatorluk ile Aldmeri Dominion arasındaki Ak Altın antlaşmasına kadar sürdü. Antlaşmanın hükümlerinden biri de tüm İmparatorluk vatandaşlarının da iyi bildikleri gibi Talos’un artık ibadet edilen olarak kabul edilmemesiydi. Bu bildiri İmparatorluğu temellerinden sarstı. Kanunlara karşı isyan edenler çıktı ve bağzıları hala isyan ediyor.

Ama imparatorluğun vatandaşları şunu biliyor: İmparator Talosa ibadet edilmesini Aldmeri hükümdarlığının egemen gücü Thalmor istediği için yasaklamadı,

İmparator Talosa ibadet edilmesini yasakladı. Çünkü doğru olan buydu.

Bugün İmparator ve elbette tüm imparatorluğun kendisi Talosa ibadet edilmesine izin verilmesinin bir hata olduğunu kabul ediyor. Bu yaptıklarıyla, Talosa tanrı sıfatıyla ibadet edilmesine izin vererek İmparatorluk kendi insanına gerçekten çok büyük bir kötülük yaptı: Bu yaptıkları bir adamın, Tiber Septimin ve onun başardığı olağanüstü ( ölümlü olsa da ) işlerin hatıralarının unutulmasına ve insanların sekiz tanrıdan, bizim sevgimizi ve saygımızı asıl hak eden gerçek tanrılardan uzaklaşmasına neden oldu.

Sonuç olarak imparatorluk bunun bir hata olduğunu kabul ediyor. Talos hatası bir daha tekrarlanmayacak. Umarım yeni Thalmor dostlarımızla yüzyıllarca barış ve huzur içerisinde yaşarız ve Tamriel’in bütün kültürlerini ve ırklarını birleştiren maneviyatı paylaşmaya devam ederiz.

Share :