Satın Alma Oyunu

Çeviren: Deniz Görmez

Düzenleme: Mehmet Güder

Birçok insan eşyaları sadece kendilerine sunulan fiyattan satın alır. Ortada herkese açık olan bir oyun varken bu çok üzücü bir durum, hiç kimsenin davete ihtiyacı yok. Ve bu oyun, bu pazarlık etme oyunu ciddiyetle ve – eklemeye çekinirim – nazikçe oynanması gereken bir oyundur. Elsweyr’de dükkan sahiplerinin ticarete girişmeden önce müstakbel müşterilerine çay ya da tatlı ikram edip nazik bir sohbete başlaması yaygın bir gelenektir. Bu fazlasıyla medeni geleneğin işe yarar bir amacı vardır; müşterinin satılan malları incelemesine olanak sağlamak. Kabul etmemek kabalık sayılır ancak kabul edilmesi dükkan sahibi adına bir zorunluluk değildir.

Bu kendine özgü gelenek kültürün bir parçası olsun ya da olmasın, alıcı için de satıcı için de birbirlerini gülümseme ve sıcak selamlamalar ile karşılamak akıllıcadır, tıpkı gladyatörlerin savaşmadan önce birbirlerini onurlandırmaları gibi.

Pazarlık etmek bütün Tamriel genelinde kabul görür fakat oyun eğer birinin teklifi dükkan sahibini küçük düşürecek kadar saçma olursa bitebilir. Eğer biri size 10 altın karşılığında bir şey önerirse ona 6 altın teklif etmeyi deneyin ve bakin bakalım bu sizi nereye götürecek.

Çok ilgiliymiş gibi görünmeyin, ancak ürünlerin kalitesiyle alay da etmeyin, bunu hak etseler bile. İsçiliğe hayran olmaktansa böyle bir fiyata gücünüzün yetmeyeceğini -üzülerek- belirtmek daha iyidir. Dükkan sahibi zevkinize iltifatta bulunursa gülümseyin, ancak dalkavukluğa karşı uyanık olun.

Oyunun büyük bölümü dükkan sahibi türlerini tanımaya dayalıdır. Kırsalda yaşayan küçük dükkan sahiplerinin cahil ve kolay kanar olduklarını ya da açgözlü şehir tüccarlarının adi ve değersiz mallar sattıklarını farz etmek yanlıştır. Bahsetmek gerekir ki karavanlar alışveriş için her zaman iyi yerlerdir.

Kimden ve ne aldığınızı bilmek yalnızca yılların verdiği tecrübeler sonucu elde edebileceğiniz bir yetenektir. Belirli yörelere özgü ürünleri ve tüccarları daha oraya adımınızı dahi atmadan önce öğrenin. Yörelerin önyargılarını da öğrenin. Örneğin memleketim olan Morrowind’de Argonyalılara hep bir miktar şüphe ile bakılır. Eğer dükkan sahibi bir şeyler çalacakmışsınız gibi sizi dükkanın içinde takip ederse şaşırmayın ya da sinirlenmeyin. Benzer şekilde Yaztutan Adaları’nda Kuzeyliler, Bretonlar ve Cyrodiil’den olanlar da bazen dükkan sahipleri tarafından nahoş bir şekilde muamele görürler. Ne kadar açık fikirli olursa olsun hiçbir yerde, hiçbir dükkan sahibi tanımıyorum ki dükkanına bir Khajiit ya da Bosmer girdiğinde pür dikkat kesilmesin. Khajiit ya da Bosmer olup da dükkan sahibi olanlar da dahil.

Eğer gerçekten ihtiyacınız olan ya da hoşunuza giden bir şey görürseniz onu o anda ve hemen orada, alabileceğiniz en iyi fiyata satın alın. Kaç kez nadir ve ilgi çekici bir eseri satın alma fırsatını, başka bir yörede, daha büyük başka bir şehirde, belki daha iyi bir fiyata bulabileceğimi düşünerek kaçırdığımı anlatamam. Çok sonraları yanıldığımı keşfedip de haftalar sonra aynı dükkana geri gittiğimde, istediğim parça çoktan satılmıştı. İyi bir malı hatırı sayılır bir fiyat karşılığı satın alıp, daha sonra aynı mala başka bir yerde daha uygun bir fiyata rastlamak, elinden kaçırmaktan iyidir. Önceden düşünmeksizin alışveriş yapmak bazen en iyi yöntemdir.

Oyundaki hamlelere duyarlı olun, böylece hepiniz kazanabilirsiniz.

Share :