Ahzirr Trajijazaeri

Çeviren: Ceyhun Özgöç

Bu çok saçma bir kitap, Khajiit’e ait olan her şey gibi. Derler ya; “gzalzi vaberzarita maaszi”, yani “saçmalık bir gereklilik oldu”. Söyleyeceğim her şey muhtemelen daha önce yazılmamış şeyler ve eğer yazılmışsa da kimsenin bu zamana kadar bunları okuduğunu sanmıyorum. İmparatorluk mensupları her şeyin gelecek nesillere aktarılması için yazılması gerektiğini düşünür. Ama Elsweyr’de doğan her Khajiit kedi yavrusu kendi tarihini bilir. Bunu annesinin sütüyle birlikte içer, sahiplenir.

Son zamanlarda anayurdumuzu açgözlü Leyawiin Kontu’ndan geri alma mücadelemize anlayışlı insanlar katıldı. Hatta İmparatorluk destekçileri bile. Fakat görünüşe göre bizi tam olarak anlamıyorlar. Düşmanlarımız da bizi doğal olarak anlamıyorlar fakat zaten bu da bizim istediğimiz bir şey, cephaneliğimizdeki bir silah gibi. Lakin Khajiit olmayan dostlarımız bizim kim olduğumuzu, neden burada olduğumuzu ve ne yaptığımızı bilmeliler.

Khajiit aklı derinlemesine düşünmez. Biz sadece ne yapmamız gerekiyorsa onu yaparız ve dünyanın sefalet içinde olması bizi pek de ilgilendirmez. Kelimelere dökmek ve felsefemize akılcı nedenlerle sunmamız yadırganabilir ve hatta bunu okuduktan sonra bile bizi anlayacağınıza dair size kesin bir şey söyleyemem. Şu basit gerçeği iyi kavrayın — “q’zi no vano thzina ualizz” – “Kendimle çeliştiğim zaman, doğruyu söylediğim zamandır.”

Biz Renrijra Krin’iz. “Paralı Askerin Gülümsemesi”, “Yersizin Kahkahası” ve “Alçağın Gülüşü” fena bir çeviri olmaz. Bu küçültücü bir açıklama olsa da pek komik olduğundan hepimiz bunu kabullendik.

Kalplerimiz öfkeyle doludur fakat bunu yüzümüze yansıtmayız. Biz Elsweyr icin savaşırız ama vatanımızın sembolü olan Mane türüyle dost değiliz. Biz adalete inanırız fakat yasalara uymayız.

“Q’zi no vano thzina ualizz.”

Ta’agra dilinde “kural” diye bir kelime olmadığı için bunlar kural değildir. Onları bizim “thjizzrini”miz olarak adlandırabilirsin – yani “saçma kavramlar”.

1. “Vaba Do’Shurh’do”: “Cesur Olmak İyidir”

Her gün Tamriel İmparatoru’na karşı zor şartlar altında savaşıyoruz. Bizim davamız tüm davaların en asili: evimizi savunmak. Eğer başarısız olursak geçmişimize ve geleceğimize ihanet etmiş oluruz. Ölmüşlerimize “Ri’sallidad” denir. Bu kelime “Şehit” olarak çevrilebilir fakat bu sözcüğün anlamı çoğu zaman karıştırılır. Onların fedakarlıklarını onurlandırırız ve gülümsememizin arkasında her zaman onlar için yas tutarız.

Cesaretimiz gülüşümüzde bellidir. Bu da adımızdaki “Krin” sözcüğünden gelir. Bu bizim etrafta babunumsu Yeşilyurt’lu Imga gibi sırıta sırıta dolaştığımız anlamına gelmez. Sadece düşmanımız bizi eğlendirir. Adil savaşları son derece yorucu buluruz. Savaşırken yüzümüzdeki gülümseme sonunda galibiyetin bizim olacağından emin olduğumuz içindir. Ve biliriz ki gülüşümüz düşmanı çıldırtır.

2.”Vaba Maaszi Lhajiito”: “Kaçmak Gerekli Bir Şeydir”

Her gün Tamriel İmparatoru’na karşı zor şartlar altında savaşıyoruz. Onur, çılgınlıktır. Evet, İmparatorluk güçlerine karşı savaşta cesurca ölen tüm Renrijra Krin’leri seviyorduk. Fakat şunu belirtmeliyim ki birkaçış yolu görebilen birçok Ri’sallidad’in (kadın veya erkek) bu şansı değerlendirmeyip savaş meydanında “lanet olsun” diyerek öldüklerini defalarca gördüm.

Büyük Senche-Raht, Saimisil Steppes’e geldiğinde avlanamayacak ve uyuyamayacak. Çünkü küçük Alfiq onun sırtına atlayacak, onu ısıracak ve Senche-Raht büyük vücudunu ona doğru çevirene kadar kaçıp gidecek. Neticede her şeye rağmen o inat edip Alfiq’i yakalayacağını umut etse de Senche-Raht her zaman çekip gidecektir. Onlar bizim kuzenlerimiz, “Alfiqler” ve biz onların Leyawiin’in büyük kaplanına karşı izledikleri yolu benimsedik.

Güvenle ilerleyen ve geri çekilmeyi bir seçenek olarak görmeyen güçlü bir ordunun parçası olmak istiyorsan sakın Renrij ile müttefik olma. Nehir sazlıklarının arasında süzülürken aptalca intihara teşebbüs etmenize ve kaçınılmaz bir şekilde katliama uğramanıza gülüp geçeceğiz.

3. “Fusozay Var Var”: “Hayattan Zevk Al”

Hayat kısa. Son zamanlarda kimseyle ‘aşk yapmadıysan’ lütfen bu kitabı bir kenara koy ve hemen birini bulmak için acele et. Ahlaksız bir kadın veya çılgın bir kız bul ya da belin her neyi seviyorsa onu. Ve sakın zor çocuğu oynama. İmparatorluğun büyük gücüne karşı mücadelemiz bekleyebilir.

Güzel. Tekrar hoş geldin.

Biz Renrijra Krin’ler birlikte yaşar ve savaşırız. Biliyoruz ki Leyawiin ve İmparatorluk yakın zamanda (büyük ihtimalle bizim hayatımız boyunca) düzelmeyecek. Sahip olduğumuz kısa zamanda en yakın dostlarımıza karşı sert, soğuk, vurdumduymaz ve ciddi olmak istemiyoruz. Böyle biri olmak isteseydik İmparator’un Yalımlarından biri olurduk.

Müstehcen şakalarımı, seks dolu, sarhoş gecelerimizi ve Ayşekeri’mizi bize çok görme. Bunlar Leyawiin’in bize yasakladığı zevklerdir. Bu yüzden de hoş mizacımızı oldukça ciddiye alırız.

4. “Fusozay Var Dar”: “Tereddüt Etmeden Öldür”

Hayat kısa. Çok kısa. Birçoğumuzun Renrijra Krin ile karşılaştığında bunu fark ettikleri gibi.

Kurallarına göre dövüşmeyiz. Düşmanla yüzleşiyorsak seçeneklerimizi düşünür ve hatta kılıcı bize göre çok büyük görünüyorsa oradan tüyeriz. Eğer bize arkası dönükse şahsen onu yere düşürmeyi ve ardından boynunun üzerinde zıplayarak kemiklerini büyük bir mutlulukla kırmaktır. Tabi ki bu sana ve tamamen kişisel tercihlerine kalmış.

5. “Ahzirr Durrarriss”: “İnsanlara Karşı Her Zaman Cömert Oluruz”

Amacımızı unutmamalıyız. Biz, uzun zamandır yaşadıkları yer olan zengin, bereketli Makapi Gölü ve Malapi Nehri’nin kıyıları elinden alınan Khajiiti’ler, yani ailelerimiz için savaşıyoruz. Bu bizim savaşımız fakat onların felaketi. Bunu onlara göstermeli, boş sözlerden etkilenmemelerini, onlar için kanımızı döktüğümüzü belirtmeliyiz.

Mane, İmparator ve Kont konuşma yapabilir, yasalar çıkarabilir, herkese açık bir şekilde yaşayabilir ve kaçınılmaz devrimi savuşturmak için kendi felsefelerini halklarına benimsetebilirler. Renrijra Krin gibi kanunsuz varlıklar yaptıkları eylemleri sözleri olarak ortaya koymalıdır. Bu, iyi dövüşmekten ve kafası karışmış düşmanlarımıza gülmekten daha da anlamlıdır. Bu, insanları harekete geçirmek ve akıllarını başlarından almak anlamına gelir. Bizim savaşımız askeri değil, politik bir savaştır. İnsanlar baskıcı yönetime karşı birlik olduğunda onlar geri çekilecek ve biz kazanacağız.

Mümkün olduğunca bu insanlara altın ve ayşekeri vermeli ve güçlü kollarımızdan yararlanmalarına olanak tanımalıyız. Gizlemelerine rağmen kalpleri bizimle olacak.

6. “Ahzirr Traajijazeri”: “Hakkımız Olanı Zorla Alırız”

Amacımızı unutmamalıyız. Biz hırsız, katil, kaçakçı ve sabotajcıyız. Bir çiftliği ele geçiremezsek yakar yıkarız. İmparatorluk mensupları aziz atalarımızın kutsallaştırdığı görkemli bir antik kaleyi karargah haline getirirlerse tereddüt etmez, orayı da yıkarız. Vatanı kurtarmanın tek yolu onu yaşanmaz hale getirmekse eğer, varsın öyle olsun.

Yirmi yıl önceki hayatımızı ve evimizi geri istiyoruz. Bu size pek gerçekçi gelmiyorsa o zaman daha farklı ve pragmatik bir hedef belirleyeceğiz. İntikam. Yüzümüzde bir gülümseme ile.

Share :