Dünyayı Dolaşmak – Bölüm XI: Issızkent

Çeviren: Oytun Ortaylı

Hoş geldin dostum. Son bölümümüzde Issızkent’i ele alacağız. Gezgin Skyrim’de İmparatorluğun etkilerinin en güçlü hissedildiği yerde bulunduğundaki memnuniyetini başka nerede hissedebilir ki. Bu turumuzda, Issızkent’i Issızkent yapanın insanlarından tarihine ve mimarisine kadar uzanan zenginliği olduğunu göreceksiniz. Başlangıçta, daha önce de yaptığımız gibi yolculuğumuza şehrin surlarının dışarısından, etraftaki tepenin eteklerinden Issızkent’in devasa kapılarına kadar olan alanların hepsini ele alacağız.

Issızkent’in Çevresi

Tepenin eteklerinden şehre giden yolu tırmandan önce, etraftaki olası manzarıların tadını çıkarmayı unutmamak gerek. Limana giden yoldan aşağıya doğru ilerlerken, durup Büyük Kemer’in görülebileceği en iyi manzaralardan birinin tadını çıkarın. Esasında sınır işareti ve limanın rüzgardan korunması amacı ile inşa edilmiştir, ayrıca kolayca savunması yapılabilinen Büyük Kemer Kadim Kuzeyliler için ideal bir yapı olmuştur.

Şehir kemerin etrafında yavaşça büyüyerek kemerin sınırlarını aşmıştır. Bu büyüme Skyrim’in Ulu Kral’ın ve Ulu Kraliçe’nin evi olan Mavi Saray’ın inşaatı ile en görkemli seviyesine ulaşmıştır.

Sarayı daha sonra tekrar ele alacağız.

Issızkent’in Kapıları

Issızkent’in girişi iki kapı ve üç kule ile korunmaktadır. Bu kulelerden yolların kesiştiği yerde olan Sema Kulesi’dir. Daha çok gözetleme kulesi olarak kullanılmaktadır ama savaş zamanı yakınındaki yollara barikatlar kurularak ilk savunma hattı olarak da kullanılmaktadır.

İkinci kule ve ilk kapı, nispeten küçük olan kapı, beraberce Bora Kapısı olarak anılmaktadır. Burası, düşmanların sert bir direniş ile karşılaştıkları ilk yerdir. Son olarak, en etkileyici olan kapı Fırtına Kapısı’dır.

Şehrin ana kapılarının tam dibinde olan Sert Kale her zaman devasa surlar ile kaplı bir yapıydı, zira Issızkent’in buradan sonraki dış duvar ve kapıları Ulu Kral Erling’in kral olmasından hemen sonra inşa edilmiştir.

Ana kapının biraz yukarısında solumuzda, Erling’in yuvarlak hatlı mimariyi tercih ettiğinin kanıtlarını görebilirsiniz. Daha sonra Dour Kalesi’nin uzantısında ve ayrıca iç mimarisinde ve yel değirmeninde daha ayrıntılı ele alacağız.

Şimdi kapılardan geçiyoruz ve Issızkent’in alış-veriş bölgesine giriyoruz.

Kaynak Mahallesi

Issızkent’in kağılarından içeri girince, şehrin ilk görüntüsü ile karşılaşıyorsunuz. Önünüzde gururlu ve devasa bir şehir uzanıyor, İmparator’un Kulesi’nden bayraklar dalgalanıyor. Skyrim’in birleşmesinden ve Mavi Saray’ın inşasından önce Haafingar Kralları’nın evi olan İmparatorluk Kulesi şu anda daha çok İmparator’u ziyarete gelen misafirlerinin konaklaması için kullanılıyor.

Solunuzda ve sağınızda Issızkent’in hanları ve dükkanları uzanıyor. Burada Skyrim’deki ithal edilmiş en iyi malları bulabilirsiniz. Sonuçta Issızkent, Tamriel ile bağlantı kurabildiği önemli deniz güzargahlarına sahip, zengin bir şehir.

Yola devam ederseniz, karşınıza sizi Dour Kalesi’ne götürecek bir yokuş ile karşılaşırsınız. Tam o noktada bu taş kalenin gittikçe büyüyen etkisini çok iyi hissedebilirsiniz. En soldaki kule, Erling’in hazırlattığı uzantısıdır, eskiden kalenin kışlası ve hapishanesi olarak kullanılırdı. Bu kule Issızkent ordusunun bugünlerdeki gücünün kaynağı olarak bilinmekte.

İnsanın gözünü alan İmparatorluk kulesini geçince sağa bakarsanız, zarif bir kemerle yel değirmenine bağlanan Issızkent’in doğal köprüsünü görme şansını elde edersiniz. Ulu Kral Erling’in zamanında inşa edilen bu köprünün ünlü korsan Kaptan Jytte’nin, gizlice geçip Sert Kale’ye girmesi için kullanıldığı söylenir. Bazı tarihçiler kaptan ve Ulu Kral iş ilişkilerini gizli tutmak istedikleri için inşa edildiğini söylese de bazıları ikisi arasındaki ilişkinin daha kişisel olduğu için inşa edildiğini söyler.

Köprünün sonunda yel değirmeni vardır. Kule ve yel değirmeni Issızkent’in insan yapı olduğu belli olan yegane yapılarıdır. Eskiden yel değirmeninden elde edilen güç ile bugün Doğu Krallığı Şirketi Ambarına çıkan kapılar açılırdı ama bugün bu görev liman işçilerinin güçlü kollarına bırakılmıştır.

Yel değirmeninin gölgesinde açık pazarı ve kuyuyu göreceksiniz. Buradan yerli lezzetleri alma şansını bulacaksınız, ki aralarında Issızkent’in ünlü baharatlı şarapları da mevcuttur.

Buradan yukarı doğru yol alırsanız Dour Kalesi’nin Avlusu’na varacaksınız.

Dour Kalesi

Dour Kalesinin Avlusuna girince, Dour Kalesi’nin kapısında asılı olan Issızkent’in bayrağını göreceksiniz.

Avlunun en uç köşesinde göz alıcı İlahlar Tapınağı’nı göreceksiniz. Issızkent’in kurucuları oldukça dindarlardı ve Issızkent bütün Skyrim üzerinde bütün ilahlara bir arada tapınılan tek yerdir. Burada üç binada içeri girip görülmeye değer yerlerdir ama sadece Tapınak ve Dour Kalesi’nin askeri kanadı açıktır.

Eğer tapınağın içine girerseniz, ön taraftaki oyuğu özellikle inceleyin. Şu an boş olan oyuklukta Talos’a tapınmanın yasaklanmasından önce Talos’un Mabet’i vardı.Avludan Dour Kalesi ile Tapınak arasından dışarı çıkarsanız, Mavi Saray ile ilk karşılaşmanızı yaşarsınız. Yol üstünde Ozanlar kolejine uğramayı ihmal etmeyin, solunuzdaki devasa bina, Callisos’un Alevi ile işaretlenmiş merdivenleri vardır. Ünlü bir ozanın adına yakılmıştır, bu ateş yandığı sürece kolejin ayakta kalacağı söylenir.

Ozanlar Koleji

Merdivenlerinden yukarı doğru baktığınızda, kolejin Mavi Saray’dan daha uzun olduğunu görürsünüz. Burada eğitilen ozanları geçtiğimiz yılların hikayelerini anlatan şarkılarını söylediğine Skyrim’in her yerinde tanık olabilirsiniz. Eğer fırsat bulabilirseniz, eski bir festival olan “Kral Olaf’ın” temsili kuklasının yakıldığı, Kral Olaf’ı Yakma Festivalini izleyiniz.

Koleji geçip yola devam ettiğinizde son durağımız Mavi Saray’ın avlusuna erişirsiniz.

Mavi Saray

Mavi Saray Issızkent’in Mevkibey’lerinin evidir, ayrıca yüzyıllardır Skyrim’in Ulu Kral ve Ulu Kraliçe’lerine hizmet etmiştir. Kuzeydoğu kanadı içeri girdiğinizde solunuzda kalır. Üst katta Mevki Bey’inin yatak odası ve taht odası bulunmaktadır, alt katta ise çeşitli hizmetkarları bulunmaktadır. Güneybatı kanadı, Pelagius Kanadı olarak da bilinir, tamir edilemez bir durumdadır. Ünlü Ulu Kral Deli Pelagius adı verilen kanadın kralın hayaleti tarafından işgal edildiği söylentisi dolaşır. Pelagius’un ölümünden kısa bir süre sonra kanat kilit altına alınmış ve başı boş bırakılmıştır.

Mavi Saray’a uğramayı sakın ihmal etmeyin. Büyük avlu ve taht odası görülmeye değerdir.

Diğer Önemli Noktalar

Gezgin’imiz size Issızkent’teki yerleri bütün ihtişamı ile tanıttı ama görülmesi gereken birkaç yer daha var. Şehrin surları kolayca erişilebilir bir yerde ve muazzam manzarayı görmek için tırmanmaya değer. Issızkent’in Liman’ları da arıca görülmeye değer bir yer zira Skyrim’deki en büyük limandır.

Dünyayı Dolaşmanın 11. Bölümünün sonuna geldik. Gezgin bir dahaki durağını şu an bilmiyor ama emin olun nereye giderse gitsin, gittiği yerlerin ayrıntılarını sizinle paylaşacaktır.

Gezgin Munius, Dünya Gezgini

Share :