Kral Wulfharth’ın Beş Şarkısı

Çeviren: Deniz Görmez

Düzenleme: Mehmet Güder

Shor’un Dili

Kral Wulfharth’ın ilk şarkısı yaklaşık olarak 1. Çağ 500’den kalma kadim bir şarkıdır. Allessia ordusu, Kral Hoag Elfkatili’nin öldürüldüğü, Glenumbria yenildikten sonra Atmorali Wulfharth Şefler Konseyi tarafından kral seçildi. “Thu’um”u (Kuzeylilerin bir tür doğaüstü güç olarak kullandıkları “Nida” denen haykırışları, bkz. Göğün Çocukları ) o kadar güçlüydü ki, göreve başlarken sesli olarak yemin edemedi ve yeminini çizmesi için çiziciler kullanıldı. Hemen ardından katipler hükümranlığının ilk yasasını yazdılar: geleneksel Kuzeyli dininin yeniden kurulması. İmparatorluk Fermanları yürürlükten kaldırıldı, rahipler kazıklara oturtuldu ve tapınakları ateşe verildi. Kral Borgas’ın gölgesi bir anda yok oldu. Bağnazlığı yüzünden, Kral Wulfharth, Shor’un Dili ve Ysmir, Kuzeyin Ejderi diye çağrıldı.

Dil, Kuzeyliler ‘in nefes kullanarak yaptıkları çok güçlü büyülere ve bu büyüleri yapabilen en büyük savaşçılarına verilen addır.

————————

Kyne’nin Oğlu

Kral Wulfharth’in ikinci şarkısı Eski Tanrıların gözünde yaptığı işleri yüceltir. Bu şarkıda Doğu Orkları ile savaşır ve onların şefini Nidası ile Cehennem’e yollar. Bir ejder tarafından zarar verilen Ulu Hrothgar’in 418 basamağını yeniden yaptırır. Ordusu soğuk almasın diye bir fırtına bulutunu yutunca, Norldlar onu Kyne’nin Nefesi diye çağırdılar.

————————

İhtiyar Kapıtokmağı

Kral Wulfharth’in üçüncü şarkısı ölümünü anlatır. Orkey, düşman bir Tanrı, her zaman Kuzeylileri mahvetmek için çalışmıştı, hatta Atmora’da onlardan yıllarını bile çalmıştı. Kral Wulfharth’in gücünü gören Orkey, Alduin Zaman-Yiyici’nin ruhunu çağırdı yine. Neredeyse her bir Kuzeyli altı yaşına kadar küçültülmüştü. Çocuk Wulfharth, Shor’a, Tanrıların Ölü Şefi’ne halkına yardım etmesi için yalvardı. O zaman Shor’un ruhu, zamanın başlangıcında yaptığı gibi, ruhlar düzleminde Zaman-Yiyici ile savaşıp onu yendi ve Orkey’in halkı, Orklar mahvoldular. Çocuk Wulfharth gökyüzündeki savaşı izlerken yeni bir thu’um öğrendi, Ejderi Sarstığında Ne Olursa Aynen Öyle. Öğrendiği yeni Nidayı halkını normale döndürmek için kullandı. Lakin olabildiğince çok kişiyi kurtarmaya çabalarken, kendinden çok fazla yıl verdi. Kırsakallardan bile daha fazla yaşlandı ve öldü. Söylendiğine göre cenazesinin yakıldığı ateş, Kyre’nin ocağına kadar ulaşmış.

* İhtiyar Kapıtokmağı, Tanrı Orkey’in diğer bir adıdır.

————————

Kül Kral

Kral Wulfharth’in dördüncü şarkısı, onun yeniden doğuşunu anlatır. Cüceler ve doğu krallığının İblisleri yeniden savaşmaya başlamışlardı ve Kuzeyliler bu sayede oradaki kadim topraklarını tekrar ele geçirebileceklerini umut ettiler. Bir saldırı planladılar fakat kendilerine liderlik edecek güçlü bir kralları olmadığını bildikleri için vazgeçtiler. O zaman İblis Dagoth geldi, barış içinde geldiğine yemin ederek. Dahası Kuzeylilere harika bir haber verdi: Shor’un Kalbi’nin nerede olduğunu biliyordu! Uzun zaman önce Tanrıların Şefi, Elf devleri tarafından öldürülmüştü ve Elfler, Shor’un Kalbi’ni söküp Kuzeylilerin yüreklerine korku salmak için bir sancak olarak kullanmışlardı. Bu, ta ki Ysgrammor Az Algı Nidası yapıncaya kadar sürdü, sonra Kuzeyliler tekrar savaştılar. Eninde sonunda kaybedeceklerini anladıklarında Elfler Shor’un Kalbi’ni sakladılar, böylece Kuzeyliler Tanrı’larını tekrar diriltemeyeceklerdi. Fakat işte Dagoth iblisi iyi haberlerle gelmişti. Cüceler ve doğu krallığının İblisleri Shor’un Kalbi’ne sahiptiler ve bu son huzursuzlukların sebebi de buydu. Kuzeyliler İblis Dagoth’a neden kendi ülkesinden olanlara ihanet ettiğini sordular ve o da İblislerin zamanın başlangıcından beri birbirlerine ihanet ettiklerini söyledi ve bu da benzer bir durumdu, bu yüzden Kuzeyliler ona inandılar. Diller Shor’un ruhunu tekrar dünyaya çağırdılar. Shor eskiden yaptığı gibi bir ordu topladı ve sonra iyi bir generale ihtiyacı olduğu için Kral Wulharth’in uzun zaman önce saçılmış küllerini emdi ve onu yeniden yarattı. Fakat İblis Dagoth da general olmak için ricada bulunmuştu ve bunu yaparken de kutlu haber getirici olarak yaptığı işe dikkat çekmişti. Böylece Shor iki generali Kral Wulfharth ve İblis Dagoth ve yanında Skyrim’in bütün çocuklarıyla beraber doğu krallıklarının üzerine yürüdü.

————————

Kızıl Dağ

Kral Wulfharth’in beşinci şarkısı hüzünlüdür. Felaketten hayatta kalanlar kızıl bir gökyüzünü altında geri döndüler. O yıl Güneş’in Ölümü diye anıldı. İblis Dagoth Kuzeylileri aldatmıştı çünkü Shor’un Kalbi doğu krallıklarında değildi ve hiçbir zaman da orada olmamıştı. Shor’un ordusu Kızıl Dağ’a varır varmaz bütün İblisler ve Cüceler üzerine çullandılar. Büyücüleri dağı kaldırarak Shor’un üzerine attılar ve onu zamanın sonuna dek oraya hapsettiler. Skrim’in çocuklarını katlettiler fakat daha önce Kral Wulfharth, Kral Cüce-Ork Dumalacath’i öldürdü ve onun halkını ölüme mahkum etti. Sonra İblis Vehk, Kül Kral’ı Cehenneme yolladı ve her şey bitti. Sonra, Kyne Ysmir’in küllerinin küllerini göğe yükselterek onu Cehennem’den kurtardı ve çocuklarına ve ihaneti getirenin kanın rengini gösterdi. Ve Kuzeyliler bir daha asla başka bir İblis’e güvenmediler.

————————

Kül Kral Wulfhart’ın Gizli Şarkısı

————————

Kızıl Dağ’daki Hakikat

Shor’un Kalbi Dagoth-Ur’un söylediği gibi Resdayn’da idi. Shor’un ordusu İç Deniz’in en bati kıyısına yaklaştığında, Dwemeri ordularının toplandığı Kızıl Dağ’a baktılar. Öncü birliklerden gelen haberlere göre, Chimeri kuvvetleri Narsis’i henüz terk etmişlerdi ve Kuzeylilere karşı kuzenleriyle birleşmek için ağır ağır ilerliyorlardı. Dagoth-Ur dedi ki, Tribunal (Almalexia, Sotha Sil, Vivec, Morrowind’in üç Tanrı’sı) Kralları’nın güvenine ihanet etmiş ve onlar Dagoth-Ur’u, kibirleri için Cüceler ‘den intikam alsın diye ve ayrıca Nerevar’in Dwemer ile barışı Velothi yolunu mahvedeceği için, Lorkhan’a (Resdayn’da Shor’u böyle çağırırlar) göndermişlerdi. Bu toparlanmalarının sebebi budur, dedi Dagoth-Ur.

————————

Ordular Büyüyor

Ve Lorkhan (Resdayn’da Shor’u böyle çağırırlar) dedi ki: “Tribunal öyle düşünüyor diye Cücelerden intikam almayacağım. Lakin onların ve onlardan yana olan herkesin benim elimde can vereceği doğrudur. Bu Nerevar, Boethiah’in, Padomaiclerin en güçlülerinden birinin, oğludur. Sahip olduğumuzdan daha fazlasına ihtiyacımız olacak.”

Ve böylece Tribunal kadar Cüceleri ölü görmek isteyen Dagoth-Ur Kogoran’a gitti ve Nix-Köpeklerini, büyücülerini, okçularini ve pirinç adamlarini çagirdi. Ve Kül Kral, Wulfharth, Ak Saçli Ysmir, Kuzeyli kani tasimansa ragmen gidip Orklar ile baris yapti ve onlar birçok savasçi getirdiler fakat hiç büyücü getirmediler. Kızıl Dağ’in karsisindayken bile birçok Kuzeyli, eski düsmanlari ile müttefik olmayi kabullenemedi. Dagilmaya yakindilar.

O zaman Wulfharth dedi ki: “Gerçekte nerede oldugunuzu görmüyor musunuz? Shor’un gerçekte kim oldugunu bilmiyor musunuz? Bu savasin ne oldugunu bilmiyor musunuz?” Ve onlar Kral’a Tanrılara, Iblislere ve Orklara baktilar ve bazilari bildi, gerçekten bildi, iste onlar kalanlardi.

————————

Kader Davulu

Nerevar, Keening’i, gökteki ayların gölgesinin sesinden yapılmış bir hançeri taşıyordu. Onun destekçileri ilahi kütlenin çekicini taşıyan Cücekral Dumac ve Hortlak Zırh’ı giymiş olan, Azura’nın ölümsüz oğlu Alandro Sul idi. Onlar Lorkhan ile Kızıl Dağ’ın son savaşında karşı karsıya geldiler. Lorkhan, kalbini geri almıştı fakat çok uzun süredir ondan ayrı kalmıştı ve biraz zamana ihtiyacı vardı. Wulfharth Sul’u karşıladı lakin ona saldıramadı ve ölümcül yaraları yüzünden düştü fakat ondan önce Nidası ile Sul’u kör etti. Dagoth-Ur Dumac’i karşıladı ve onu öldürdü fakat Sunder ondan önce davranıp onun efendisinin Kalbi’ne saldırdı. Nerevar Lorkhan’i bırakıp öfkeyle Dagoth-Ur’a saldırdı ancak karşılığında Lorkhan’dan ölümcül bir yara aldı. Fakat Nervar erken gelen bir ölüm numarası yaptı ve böylece sürpriz bir şekilde Lorkhan’a saldırabildi. Kalp Sunder’in saldırısı ile katılaşmıştı ve Keening artık onu kesip çıkarabilirdi. Ve o kesilip çıkarıldı ve Lorkhan mağlup edildi ve bütün çile baştan sona iyice düşünüldü.

Share :