Dürüst Ristlav

Çeviren: Ahmet Sait Akten

Her kahraman gibi Rislav Larich de hayata talihsizliklerle başlamıştı. Anlatılanlara göre ilk çağ 448 yılının bahar ayında şaşırtıcı bir şekilde soğuk olan bir gecede dünyaya gelmiş. Annesi Kraliçe Lynada oğlunu gördükten kısa bir süre sonra vefat etmiş. Kendisinden önce 3 erkek ve 4 kız kardeşi olan Rislav’a zaten yeterince varisi olduğu için pek değer vermiyormuş.

Rislav’ın çocukluk yıllarına dair elimizde o kadar az şey var ki neredeyse hayatının ilk yirmi yılına dair hiçbir kaynak yok. Batı koloviyandaki her prens gibi özel bir öğretmenden avcılık ve savunma sanatları tekniklerini öğrendiğini ve aynı zamanda Nibenay Vadisindeki daha gelişmiş uygarlıklarda olduğu gibi görgü kuralları, dini bilgiler ve hatta yöneticilik bilgisini de kapsayan bir eğitim aldığını düşünüyoruz.

Rislav’ın 1. Çağ 461 yılındaki İmparator Gories’ın taç giyme töreninde ailesiyle birlikte özel davetliler arasında olduğuna dair belgeler var. Taç giyme töreni elbette Marukh’ın Alessian ilkelerinin geçerli olduğu zamanda gerçekleşti, yani eğlence etkinlikleri yoktu ama otuz yaşındaki Rislav yine de pek çok efsanevi karakteri kendi gözleriyle orada görmüştü. Aneguina canavarı, Darloc Brae, İmparatora sadakatlerini sunarak krallıklarını temsil ediyorlardı. Skyrim Kjoric’in kabile reisi Ak adam ve oğlu Hoag da tören için gelmişti. Ve İmparatorun tüm elflere karşı olan sert tutumuna karşın, chimer Indoril Nerevar ve cüce kral Dwemer Dumac da diplomatik olarak Resdayn krallığını temsil etmek için orada bulunuyordu ve kısmen de olsa bir barış havası vardı.

Ayrıca belgeler Ulu Kaya’da İmparatorluğun hizmetindeki ve aynı zamanda da uzun yıllar Rislav’ın sadık yoldaşı olan genç bir elf, Ryain Direnni’den de bahsediyor.

Hemen hemen aynı yaşta olan bu iki genç adamın nasıl tanışıp arkadaş oldukları tamamen tarihçilerin tahmin ve görüşlerine kalmış. Tarihi kaynaklar Ryain’den Uliac koyundaki Balfiera adasını satın alan sonra da adım adım tüm Ulu Kayayı ele geçirip Balyozyurt ve Skyrim’in büyük bir kısmını fetheden güçlü bir Mevkibeyi olarak bahsediyor ama Rislav yine 17 yıl boyunca Rislav hakkında hiçbir yazılı kaynak bulamıyoruz. Sadece yaşanan olayları göz önüne alarak varsayımda bulunabiliyoruz.

Kralların çocukları elbette ilişkileri güçlendirmek için diğer kralların çocuklarıyla evlenirler. 472 yılındaki barış antlaşmasına kadar Skingrad krallıkları ve Kvatch tartışmalı bir bölge için savaştılar. Barış antlaşmasının detaylarına dair bir bilgi yok ama prens Rislav’ın Kral Justinius’un kızı Belene ile evlenerek Kvatch hanedanına katılmasını göz önüne alırsak barışın sağlanması için böyle bir evliliğin yapıldığını düşünmek mantıklı olur.

Bu düşünce bizi 478 yılına, tüm Cyrodiil’i kasıp kavuran ve bağımsız batı Koloviyan topraklarında yoğunlaştığı görülen büyük veba salgınına götürüyor. Skingrad’da kurbanların arasında Kral Mhorus ve tüm kraliyet ailesi de bulunuyordu. Rislav’ın sağ kalan tek kardeşi Doral, Marukh’ın rahibi olarak İmparatorluk Şehrinde bulunduğu için kurtulmuştu. Vebadan sonra tahta geçmek için memleketine geri döndü.

Dorald’ın da aslında benzer bir hikayesi var. Kral’ın ikinci oğlu olarak dünyaya gelen Dorald saf ve aşırı dindar bir gençti. Tüm kaynaklar onun nezaketinden, terbiyesinden ve genç yaşta gördüğü bir rüyanın etkisiyle babasının dualarıyla Skingrad’dan İmparatorluk şehrine rahip olmaya gitti. Marukh’ın rahibi olarak asla ilahi ve politik konuları birbirinden ayırmazdı. İmparatora karşı direnmenin Tanrılara karşı direnmekle aynı şey olduğunu savunan Alessian İmparatorluğu dinine mensup biriydi. Bu yüzden bağımsız Skingrad kralı olduğunda yaptığı şey bir şok etkisi yarattı.

Daha ilk çıkardığı fermanla Krallığın yönetimini İmparatorluğa devrettiğini ilan etti.

Koloviyan topraklarında bu karar büyük bir öfkeyle karşılandı ama en büyük tepkiyi Kvatch hanedanlığı verdi. Anlatılanlara göre Rislav Larich karısı ve kayınpeder’inin iki birlik süvarisiyle kardeşinin krallığına doğru harekete geçti. Hikayelerde her ne kadar abartılsa da çok da güçlü bir ordu değildi ama Dorald’ın onları durdurmak için gönderdiği muhafızları yenmekte pek bir zorluk yaşamadılar. Aslında Skingrad askerleri yeni krallarının bağımsızlıktan vazgeçmesinden rahatsız olduğu için tam anlamıyla bir savaş yoktu.

İki kardeş küçükken birlikte oynadıkları sarayın avlusunda karşı karşıya geldiler.

Koloviyan geleneklerine uygun olarak herhangi bir mahkeme, ihanetle suçlama, jüri ya da yargıç yoktu. Sadece bir cellat vardı.

“Benim senin gibi bir kardeşim yok,” dedi Rislav Larich ve tek bir hamlede Dorald’ın başını gövdesinden ayırdı. Skingrad kralı olaran elinde kanlı baltasıyla taç giydi.

Eğer kral Rislav’ın önceden savaş tecrübesi olmasaydı, belki sonuç daha farklı olurdu. İmparatorluğa devredildiği ilan edilen Skingrad’ın geri alındığının haberi çabucak İmparatorluk Şehrine ulaştı. Gorieus tahta geçmeden önce de başarılı bir savaşçıydı ve on yedi yıl boyunca barışçıl bir politika izlemişti.

Dorald’ın infazı ve Rislav’ın tahta geçişinden sadece sekiz ay önce, Gorieus ve Alessian ordusu taç giyme törenine katılan başka bir konukla, Ak Kjoric ile donmuş kuzey topraklarında karşı karşıya gelmişti ve Skyrim’in Ulu Kabile reisi Sungard’daki savaşta yaşamını yitirmişti. Kabile reisleri yeni liderlerini seçerken, Cyrodiil Skyrim’in güneyindeki kaybettiği toprakları geri almakla meşguldü.

Yani İmparator Gorieus isyancılarla nasıl baş edeceğini biliyordu.

Alessian ordusu Skingrad gibi bir yer için gereğinden çok daha büyük bir güçle hikayelerdeki bir ifadeyle batıya doğru adeta “ölüm getiren bir sel” gibi akın etti. Gorieus böyle bir savaşın gerçekleşeceğini hiç düşünmemişti. Rislav’ın az da olsa savaş alanında tecrübesi vardı ve tahta oturalı sadece birkaç gün olmuştu. Üstelik krallığı ve tüm Batı Koloviyan toprakları büyük bir veba salgını daha yeni atlatmıştı. Alessian ordusu hiç savaşmadan hemen teslim olacaklarını düşündü.

Ama Rislav savaş hazırlıklarına başladı. Kısa bir sürede ordusunu teftiş etti ve savaş planlarını hazırladı.

Savaş öncesinde yazılan hemen hemen tüm eserlerde Rislav’dan hiç bahsedilmemiş sadece Kral’ın görünüşü aşırı abartılı bir dille tasvir edilmiş. Bu yazılar edebi ve üslup yönünden zayıf olsa da en azından bazı detayları öğrenebiliyoruz.

Tahmin edileceği gibi, Tüm Tamriel’de Rislav’ın ordusunun elindeki tek zırh olan Koloviyan topraklarında en iyi deri işlemecilerin yaptığı zırhlara karşı kral o zamanın en iyi zırhını giymiş. Kralın daha sert olması için kaynar suyla yıkanılıp cilalanmış ve üzerine iki buçuk santimetre uzunluğunda çiviler döşenmiş olan klibaniyon zırhı koyu kahverengi renkteydi ve zırhın üzerine siyah bir pelerin altına da siyah bir gömlek giymişti.

Günümüzde Skingrad’da dikili olan Dürüst Rislav heykeli aslında kralın abartılı bir tasviri. Batı Koloviyandaki ozanlar bile pazar yerine korunmasız bir şekilde gidemezdi. Ama gördüğümüz kadarıyla o gitmişti ve çok önemli iki şey satın almıştı: eğitimli bir şahin ve hızlı bir at.

Rislav hiç de korkmuş gibi gözükmüyordu. Kusursuz bir nezaketle İmparatora ordusunun küçük Skingrad krallığında barınamayacak kadar büyük olduğunu söylüyordu.

“Bir dahaki sefere gelmeden önce haber ver” dedi Rislav.

Diğer tüm Alessian İmparatorları gibi İmparator’un da mizah anlayışı yoktu. Bu yüzden Rislav’a Sheogorath’ın Sheogorath’ın etkisiyle delirdiğini düşündü. Muhafızlarına zavallı deli adamı tutuklamalarını emretti. Skingrad kralı kolunu havaya kaldırdı ve şahinini uçurdu. İşte bu ordusunun beklediği işaretti. Alessian askerlerinin hepsi geçitte ok menzillerinin içindeydi.

Kral Rislav ve muhafızları hikayelerde geçen bir ifadeyle sanki “vahşi Kynareth öpmüş gibi” olabildiğince hızla batıya doğru atlarını sürdüler. Rislav dönüp arkasına bile bakmaya cesaret edemedi ama planı kusursuz işlemişti. Geçitin doğu yakası tepeden düşen bir kaya tarafından kapandığı için Alessian askerlerinin batıya gitmekten başka seçenekleri yoktu. Skingrad okçuları saklandıkları tepelerden üzerlerine yağmur gibi ok yağdırıyordu. Öfkeden deliye dönen İmparator Gorieus Skingrad’ı arkasında bıraktı ve Rislav’ı orman diyarlarından dağlara kadar kovaladı, yol boyunca ordusu yavaşça küçülüyordu.

Antik dağ ormanına geldiklerinde İmparatorluk ordusu Rislav’ın kayınpederinin, Kvatch kralının ordusuyla karşılaştı. Alessian ordusu hala sayıca üstündü ama hepsi bitkin düşmüş ve yol boyunca devam eden pusularda verdikleri kayıplardan dolayı da moralleri bozulmuştu. Bir saat süren savaş sonucu yaralıların tedavisi ve Nibenay Vadisinde toparlanmak için kuzeye doğru günümüzdeki İmparatorluk topraklarına oradan da daha kuzeye ve doğuya doğru geri çekildiler.

Savaş Alessian egemenliğinin sonunun başlangıcıydı. Kvatch ve Skingrad’dan sonra Batı Koloviyan Kralları da İmparatorluk saldırılarına karşı direnişe katıldı. Ryain yönetimi altındaki Direnni kabilesi Yüce Kaya’daki tüm topraklarında Alessian dinini yasakladı ve İmparatorluk topraklarına akınlar düzenlemeye başladı.

Günümüzde elfkesen hoag diye adlandırılan Skyrim’in yeni yüce lideri Hoag da herkes gibi İmparatorluğa karşı cephe aldı ve direnişe katıldı. Varisi Atmoralı Kral Ysmir Wulfharth Hoag bir savaşta öldükten sonra mücadeleyi sürdürdü ve aynı zamanda da tarihteki yerini garantilemiş oldu.

İmparator’un ordusunun karşısına tek başına çıkan ve sonunu getiren Skingrad’ın kahraman kralı kesinlikle Dürüst Rislav ismini hak ediyor.

Share :