Çılgındeğnek

Çeviren: Oytun Ortaylı

Biliyorum, biliyorum büyüklerinin gözetimi olmadan küçük çocuklar sonsuz karanlığın güçlerini çağırmamalılar. Ama 5 Mart’ın o güneşli akşamında yanımda bir büyük olsun istemedim. Hermaeus Mora’yı, bilginin, öğrenmenin, şekerlerin ve cilanın daedrasını yanımda istedim. 5 Mart akşamının Hermaeus Mora’nın akşamı olduğunu, doğduğum yerde kütüphanenin altında yaşayan güzel, geniş göğüslü adamdan öğrendim. Ayrıca eğer bilgi kitabına, Oghma Infinium, sahip olmak istiyorsam onu çağırmak zorundaydım. Issızkent’in yeni kralı olduğunda, elde edebildiğin en ufak bilgi bile işine yarıyor.

Normalde Oblivion prensini çağırmak için cadı meclisine veya büyücü loncasına en azından birbirine eş yastık kılıfına ve çarşafına ihtiyacın var. Kütüphane’nin Altındaki Adam bana bunu tek başıma nasıl yapacağımı gösterdi. Bana kediyi traş etmeden önce fırtınanın en sert anına gelmesini beklemem gerektiğini söyledi. Ayinin geri kalan kısmını unuttum. Önemi yok.

Hermaeus Mora olduğunu düşündüğüm biri belirdi. Hermaeus Mora olup olmadığından şüphe duymamın tek sebebi, daha önce okuduklarıma göre kendisi irice, garip şekilli, çok gözü ve pençeleri olan canavarımsı bir görünüşe sahip ama bu adam daha çok yelekli bir bankacıya benziyordu. Ve kendisine sürekli olarak Sheaogorath olarak hitap ediyordu, Hermaeus Mora olarak değil. Yine de başarılı bir şekilde Hermaeus Mora’yı çağırabilmiş olmanın mutluluğu içerisindeydim ve bu tutarsızlıklar beni rahatsız etmedi. Aklıma yatmayan birkaç şey yaptı (bir ölümlünün algılayabileceğinin, düşünebileceğinin ve bilebileceğinin ötesinde olduğunu düşünüyorum) sonrasında da hizmetçisi bana mutlulukla Çılgındeğnek diye bir şey verdi. Çılgındeğnek.
Çılgındeğnek. Çılgındeğnek.

Belki de Çılgındeğnek Bilgi’nin Kitabı’ydı. Belki de ben kedilerin kefe, kefelerin efe, efelerin defne, defnelerin de defin olabildiğini bildiğim için daha zekiyim. Ayrıca kapıların yapı, yapıların yanlı, yanlıların yeni, yenilerin senin, senin olanın da benim olabildiğini bildiğimden. Zeki biri olmalıyım, zira bu şeyleri birleştiren düzeneği anlamak bana çok kolay geliyor. O zaman neden veya ne sebep ile beni deli diye çağırmaya devam ediyorlar?

Çılgındeğnek. Çılgındeğnek. Çılgındeğnek.

Share :