Ay Lorkhan

Çeviren: Furkan Alkan

Burada, ne Sarsılmaz Kule’de olanlar hakkındaki söylentileri çeşitlendireceğim ne de adına “uydurma” denilen nitelikleri sonradan geçersiz kılan Açık Mecaz Savaşı’yla bağlantı kuracağım. Hepimiz Nirn’in yaratılışı hakkındaki Lorkhan hikayesini ve Onun Kalbine ne olduğunu anlatan efsaneyi biliriz. Ama Ay Lorkhan teorisi özel bir nottur.

Kısaca, aylar Lorkan’ın “kutsal etinden” birer parçadır. Tıpkı diğer tanrılar gibi Lorkan da Büyük İnşa’da yer aldı ama Sekizler kutsal vücutlarından parçalar vererek ölümlü gezegeni yarattılar. Lorkan parçalara ayrıldı ve ardında kalan kutsal kıvılcım onu “varoluşun büyüklüğü ve mantıklı miktarda bencillikle doldurmak için” kayan bir yıldız olarak Nirn’e düşürdü.

Bu yüzden Masser ve Secunda ikiye bölünmüşlüğün kişileşmesidir -Arteum’a göre “Bölünmüş İkilik”- ve Lorkhan efsaneleri buna karşı çıkar: Ruh/vücut, iyi/kötü, varoluş/yokoluş, vücudun şiiri ve gelişmemişliğin sessizligi ve benzeri ölümlü görevlerinin daimi hatırlatıcısı olarak gece gökyüzünde bulunur.

Bu teorinin takipçileri ve diğer tüm “Kalp Hikayeleri” ayların kökenleri hakkındakı bilgilerin mitolojik indirgemesidir. (Ve söylemeye gerek yoktur ki onlar ayrıca “Boş Hilal Teorisi”ne de inanırlar).

Share :