Düzgün Kilit Tasarımı

Çeviren: Onur Kurtuluş

Tek ilgisi, kilitlerin nasıl açıldığı ve bu sayede bir oda veya sandıktaki eşyaların nasıl çalınabileceği olan birçok hırsızla karşılaştım. Böylesi kötü amaçları engelleyecek bir kilit sistemi tasarlamayı kendime görev edindim.

Kilidi yaparken kullanılan malzemeler çok büyük önem taşıyor. Kalitesiz pirinç veya bakır kullanılan kilitler düzgün bir tekmeyle kırılıyor ve kilit görevini yerine getiremiyor. Malzeme seçiminde demir yerine çeliği öneririm. Daha sağlam malzemeler, aşırı pahalı oluyor ve tüm kapının aynı malzemeden yapılmasını gerektiriyor. Üzerindeki hala çalışan ve kilitli bir cüce kilidi olan ama dış kısmı parçalanmış tahta bir sandık bulduğumda üzüldüm.

Birkaç kural belirledim. Kapı mandalının ayarıyla özel olarak ilgilen. Anahtar deliğine yapılan 7 derecelik ayar, dayanıklı anahtarın itmesiyle düzgün biçimde çalışır ama dayanıklı olmayan maymuncuk kullanan hırsızın başını çok fazla ağrıtır.

Bu sistemde, mandalların yayları farklı demirciler tarafından yapılmalıdır. Her demirci, diğer demircilerden farklı sertlikte yaylar yapacaktır. Bu farklılıklar yüzünden kilidi açmaya uğraşan kişi çok fazla zorlukla karşılaşacaktır.”

Share :