Dev Çıyan Pastası Tarifi

Çeviren: Ahmet Sait Akten

Bir kere daha yemek tarifi kitabı yazan o meşhur sözde yemek ustası hakkında bir şey duyarsam kendi kulaklarımı kör baltayla kesicem.

Elbette, hantal imparatorluk ırkı ve karı kılıklı bretonlara uygun bağzı yemekler pişirebiliyor ama gerçek kuzeyliler gerçek yemek isterler ve işte benim dev çıyan pastam da tam bunu karşılıyor.

Bu konu hakkında çok fazla söyleniyorum galiba çünkü geçenlerde Susanna bana bağırıyordu. Bana dev çıyan pastan o kadar çok iyiyse bir tarif yazmalısın diyordu.

Aslında kelimelerle aram pek iyi değil ve yazmaya karşı bir yeteneğim yok, ama düşündüm de niye bir kere olsun denemiyorum? Ve işte benim şu ana kadar yazdığım ilk ve tek yemek tarifi ve umarım beğenirsiniz.

İlk olarak biraz dev çıyan etine ihtiyacınız olucak ve bu da elde edilmesi o kadar kolay bir şey değil.

Dev çıyanlar genellikle mağralarda yaşarlar ve mağralarını diğer pis şeylerle paylaşmayı sevdikleri pek söylenemez.

Eğer akşam yemeğinde Dev çıyan eti yemek için ava çıkarsanız dikkat edin de kendiniz akşam yemeği olmayın. Haha

Her neyse, dediğim gibi kendinize iyi bir zırh ve güzel bir kılıç alın ve eğer yanınızda iri yarı, en ufak bir zor durum belirtisinde sizi yarı yolda bırakmayacak yani diğer bir deyişle karı kılıklı Bretonlar gibi olmayan birileri de varsa o zaman gidin ve mağralara bakın ve er ya da geç bir Dev çıyan bulun.

Büyük bir köpek cüssesindeki böceklermiş gibi görünürler ve tükürdükleri asitlere karşı da dikkatli olun. Bu sizin zırhınızı epey hızlı bir şekilde mahvedebilir.

Şimdi biraz Dev çıyan eti aldıktan sonra eti şişe takmalısınız. Orta bölümdeki kalın beyaz eti aldığınıza emin olun. Baş ya da ayaklardaki sarı renkli eti kullanmayın çünkü içinde zehirli asit vardır ve onu yerseniz muhtemelen ölürsünüz.

Şimdi çıyanı şişte pişiriyorsunuz ve eti biraz yağlamanız gerekiyor. Bunu yapmak için de birkaç domatesi püre hale gelinceye kadar ezin ve su, biber, bal ve tuzla karıştırın. Ardından hepsini birlikte kaynatmanız gerekiyor.

Ben yerinizde olsam çok fazla biber kullanmazdım ama birkaç kaşık tuz katabilirsiniz. Ne kadar bal katıcağınız ne kadar tatlı olmasını istediğinize bağlı, tamamen size kalmış.

Dev çıyan yeteri kadar yağlanıp hazır olduktan sonra fırında bir pasta içinde patates, havuç ve elmalarla birlikte pişirmeniz gerekiyor. Ve ayrıca sosun geri kalanını da ilave etmelisiniz. Eğer şalgam istiyorsanız bazen çok iyi tat verebiliyor. Bu tamamen sizin o anki ruh halinize bağlı.

Fırında biraz pişirin ve üst kısmı açık kahverengi olduğu zaman olmuş demektir. Ve işte artık hazır. Pasta kadar kolay. Haha

Share :