Temkinli Adımlar – Skyrim’in Kuzeyli Harabeleri

Çeviren: Enes Yetiş

Skyrim’in dört bir yanında bulunan Kuzeyli Harabeleri, kadim Kuzeyli maharetlerinin birer kalıntısı niteliğindedir. Günümüzde ” barbar” olarak zikredilen bu halk, nihai istirahatgahlarını inşa ederken; şimdiye kadarki en dahiyane ve sofistike savunma stratejilerini kullanarak, hiç de barbar olmadıklarını kanıtlamışlardır. Buna korkunç metfunlar da eklenince, kabirleri sözüm ona hazine avcıları için oldukça çetin bir hal almaktadır.

Kabirlerde farklı noktalara yerleştirilmiş olan tuzaklar, en çok gözden kaçan engellerdir. Telle tetiklenerek yuvarlanan kayalardan, zemine gömülü taş levha ile tetiklenen oklara kadar birçok tuzak çeşidine rastlamak mümkündür. Bu tuzaklardan kaçınmanın en basit yolu, mekanizmayı fark ettikten sonra ona dokunmamaktır. Tuzaklar en çok, bol miktarda dikkat dağıtıcı nesnelerin olduğu yerlerde bulunur, bu yüzden gözünüzü zeminden ayırmamalısınız.

Harabelerde hayatta kalmanın bir diğer püf noktası da, tuzakları, mekânın müdavimlerine karşı zekice kullanmaktır. Birçok durumda, onları tuzak mekanizmalarına doğru çekmek zor olsa da, yanıcı yağ tuzakları bu iş için biçilmiş kaftandır. Uzaktan saldırı yöntemiyle, kurbanınızı kendinize doğru çekersiniz ve yerde bulunan yağ birikintisine adımını attığı anda, üzerinde asılı duran ateş kabına bir ok fırlatırsınız. Ateş kabı parçalandığında, yağ havuzu alev alır ve böylece düşmanınız da yanar. Ancak yağa basmamaya dikkat edin, yoksa hiç beklemediğiniz bir şekilde maceranızın sonuna gelmeniz işten bile değildir.

Tuzaklardan ziyade buradaki en büyük mühendislik harikalarından biri, belki de oldukça yorucu ve karmaşık olan bulmacalardır. Tek noktaya kurulmuş sıra sıra levyeler, her bir yüzeyinde kabartma semboller bulunan döner taş sütunlar, hatta zemine yerleştirilmiş büyük sıralı işaretler. İşinizi kolaylaştırmak için taş levhalardaki yardımcı sembollere dikkat edin. Pek çok durumda, deneme yanılma yolunu kullanmanız gerekecektir, bazı istisnai durumlarda ise, bulmacanın çözümü yakınlarda bir yerde gizlidir. Bakarsınız ileride tekrar lazım olur diye, çözümleri not almanızda da fayda var.

Sayısız sıçan ve örümcek, Kuzeyli Harabelerini istila etmiş olduğu halde, metfunlarla kıyaslandığında bu haşereler son derece masum kalmaktadır. Bu korkunç, ölü mahluklar kabirlerin koruyucusu rolünü üstlenmişlerdir ve bunu acımasızca yaparlar. Rahatsız edilmedikleri sürece sessiz sakin yatarlar, bu yüzden herhangi bir taş sandukaya ya da oyuğa rastlarsanız çok dikkatli olun. Çünkü hızlı ve sessizce hareket ederler, bu nedenle arkanızı sürekli kollayın – geride bıraktığınız ölüler siz farkında olmadan canlanıp aniden size saldırabilirler.

Kuzeyli Harabelerindeki tehlikelere göğüs germenin ödülleri de vardır. Daha büyük yapıların, zengin ölüler tarafından mesken tutulduğunu göz önüne alırsak, buralardaki kabirlerde altınlar ve zaman zaman tılsımlı silahlar ve zırhlar bulabilirsiniz. Küpleri ve kupaları asla es geçmeyin, zira içlerinde genellikle değerli eşyalar barındırırlar. Bu harabelerin birçoğunun içinde, üzerinde büyülü yazılar bulunan duvarlar bulunduğu yönünde söylentiler vardır, ancak bu bilgi henüz doğrulanmamıştır.

Bu kitap, kapsamlı bir harabe rehberi gibi görünse de, evdeki hesap çarşıya uymayabilir. İçeride fark edilmeden dolaşmayı başarabilseniz bile tehlike peşinizi bırakmayacaktır. Bu yüzden, kabirlere girerken yanınızda mutlaka sağlam bir silah ve bol teçhizat bulundurun. Birazcık sabır, dikkatli bir gözlem ve temkinli adımlarla, bir Kuzeyli Harabesi size büyük hazineler kazandırabilir, ancak bu tedbirleri alma zahmetine girmezseniz de, sonsuza kadar bulunduğunuz mekânın sakini olmanız an meselesidir.

Share :