DÜŞGEZİ

Çeviren: Betül Seda Usta

Bin yılı aşkın bir süredir Vaermina Rahipleri simyanın ustaları olarak bilinegelmiştir. Hazırladıkları iksirlerin karışıklığı ve etkilerine dillere destan demek yeridir. Hazine değerindeki bu karışımlara talep o kadar fazladır ki, karaborsadaki tek bir şurup için bile on binlerce septim verilir.

Bugüne kadar varlığını sürdürmüş olan birçok iksirin arasında Vaermina’nin Uyuşturucusu en etkileyici olanı sayılabilir. Bu ağdalı içeceğin tek yudumu bile alan kişiyi “Düşgezi” olarak bilinen bir evreye sokar. Bu evredeki şahıs başkalarının rüyalarının içinde kendi rüyalarıymış gibi gezinebilirler. Gezgin rüyanın bir parçası haline gelir ve oraya aitmiş gibi davranır. Rüyadaki diğer tüm varlıklara ise rüyaya giren şahıs, rüyayı gören şahıstan farksız gibi gelecektir: gezgin de kendi davranışlarının, konuşma seklinin ve bilgisinin gereken derecede olduğunu görecektir.

Herhangi bir gözlemci ise gezgin iksiri içtikten sonra onu gözden kaybedecektir. Gezgin rüyada mesafeler kat ederken, gerçek dünyada da mesafe kat ediyor olacaktır. Uyuşturucunun etkisi geçtiğinde, gezgin gerçek hayata yavaşça geri dönecektir ve kendini tam olarak Düşgezi’deyken bulunduğu yerde bulacaktır. Bazı Düşgeziler gezginlerini birkaç metre öteye geri getirirken, bazı gezginler sadece birkaç dakika içinde kendilerini başlangıç noktalarından binlerce kilometre ötede bulmuştur.

Düşgezi’nin oldukça tehlikeli olduğunu ve gezgini birçok görünmez tehlikeye maruz bırakabileceğini de hatırlatmak gerekir. Bazı rüyalarda gezginler hastalıklar, şiddet ya da ölüm gibi hayatlarını tehlikeye atan durumlara girmiştir. Birçok durumda gezgin dünyamıza sağ salim geri dönmüşken, bazılarında geri dönmemiştir ve bu gezginler ya yok olmuş ya da ölü olarak geri dönmüş kabul edilmiştir. Bir diğer nokta ise gezginin Düşgezi’de gayet güvenli gözüken; ancak gerçekliğe geri dönüş yaptığında oldukça riskli ve tehlikeli bölgelere dönme olasılığıdır.

Vaermina’nın Uyuşturucusu en az onu bulan Rahipler kadar anlaşılmaz ve gizemlidir. Bu ilginç ulaşım mekanizmasının Uyuşturucu’nun kendisinden mi, yoksa Vaermina’nın tuhaf yöntemlerinden mi kaynaklandığı bilinmemektedir; fakat görünüşte geçmesi imkansız olan engelleri Düşgezi yardımıyla geçebilme potansiyeli, iksirin gizemli doğasını kesinlikle gölgede bırakır.

Share :