Ejder Kırılması

Çeviren: Yener

Düzenleme: Mehmet Güder

Üçüncü çağın sonları, kayda değer dini kargaşa ve yaratıcılığın olduğu bir devirdi. VII. Uriel’in saltanatındaki devrimler, sonunda Septim Hanedanlığı’nın düşmesine yol açacak tarihi güçlerin sadece görünürdeki işaretleriydi. “Ejder Kırılması” ismi bu tarihte; imparatorluğun dört bir tarafındaki, sadece Tiber Septim’in güce yükselişini -Septim Hanedanlığının kuruluş efsanesi- çevreleyen olaylara olan yaygın saplantılarıyla birbirine bağlı çok sayıda mezhep ve uç tarikat tarafından önerildi. Ejder Kırılması temel doktrininin, 3.çağ 12.yılda, yani Tiber Septim’in saltanatının ilk yıllarında ilk kez yayınlanan ve aslında güvenilir “Tamrielika Ansiklopedisi’ndeki zaman çizelgesinde sıradan bir basım hatası olduğu şimdi biliniyor. O zamanlarda Alinor arşivleri hala insan alimlerine açık değildi ve Alessian devrinin mevcut kayıtları parça parçaydı. Alessianlar bulabildikleri tüm kütüphaneleri sistemli bir şekilde yakmışlardı ve kendi kayıtları Dürüstlük Savaşı sırasında büyük oranda yok olmuştu.

Tamrielika Ansiklopedisi’nin yazarı, görünüşe göre, Rahip sınıflarının tarihleri kaydetmek için kullandığı Alessian Yılı’na aşina değildi. Şimdi bunun, Yüce Rahibe’nin birkaç haftadan birçok aya kadar sürebilen uzun öngörü translarının süresine atfen kullanıldığını biliyoruz. Günümüze kadar var olabilmiş trans parşömenleri analizlerine olduğu kadar Alessian tapınaklarındaki duvar üzerine yapılmış resimler ve duvar süslerine de dayanarak tahmin ediyorum ki Alessian Tarikatı, Tamrielika Ansiklopedisi’ndeki ünlü “1008 yılın” aksine, gerçekte sadece 150 yıl sürdü.

Lorkhan mezheplerinin, Ejder Kırılması doktrininin gerçekleştiği üçüncü çağın sonlarındaki yayılışına kadar, Alessianların bin yıllık artı kuralının “gizemi” kabul edilmiş fakat açıklanmamıştı. Bu zamanlama(ve açıklama) o sıralarda yaygın olarak kullanıldığı ve sonradan tarihçilerce günümüze kadar tekrar edildiği için gelenek olma gücünü elde etmişti. Yine de hatırlanmalı ki, üçüncü çağ tarihçileri Alessianlardan zaten 2000 yıldan fazla bir uçurumla ayrılmışlardı. Ve tarih bilimi, hala o ilk günlerden kalma az sayıda arşive güvendiği emekleme dönemindeydi.

Bugün modern arkeoloji ve paleonumeroloji, Alessian zamanlaması hakkındaki araştırmamın gösterdiği şeyi doğruluyor: Ejder Kırılması; bilimsel bir hataya dayanarak, eskatologya(dünyanın sonunu anlatan inançlar) ve Numidiumism saplantısı ile alevlenip, alimlerin tembellikleriyle ebedileştirilerek üçüncü cağın sonlarında uyduruldu.

Share :