Skyrim Kuzeylileri

Çeviren: İsa Arslan

Skyrim Kuzeylileri – Halkım, Övünç Kaynağım

Sayın okur! Benim adım Hrothmund Kurtyürek ve ben bir kuzeyliyim. Ama daha da önemlisi, doğma büyüme Skyrim Kuzeylisiyim.

Bu kitabı, Tamriel’in geri kalanının, insanlarımı hak ettikleri biçimde ve vatanımı asıl şekliyle; yani kesin bir güzellik ve kültür mekanı olarak tanıması umuduyla yazıyorum.

Bildiklerinin bazıları şüpheye yer vermeyecek derecede doğru. Yapı olarak biz Kuzeyliler etkileyici, çoğunlukla da heybetli görünürüz – uzun boy, sağlam kemikler ve bol kas. Saçımız açık ve nesillerdir devam eden gelenekten ötürü karışık şeritler halindedir. Çoğumuz vahşi hayvan postlarına sarınırız çünkü Skyrim böyle yaratıklar açısından zengindir ve böyle bir imkandan faydalanmamak zaten aptallık olurdu.

Buraya kadar okuduğuna göre, sözlerimin gücü ve kuzeyli “barbar”ın edebi bilgisi sebebiyle şok olmuş olmalısın. Yaa, birçok Kuzeyli okur ve de yazar. Babam, aynı onun babasının yaptığı gibi, o da onun babasının yaptığı gibi ben küçücük bir çocukken eğitimime harfleri öğreterek başladı.

Ama Skyrim’deki çocukların yetenekleri çokçadır ve saf kelime işlemenin ötesindedir. Çünkü biz, aynı zamanda zanaatkarlarız ve yıllar boyunca heykeltraşların kili şekillendirdiği gibi çeliği şekillendirmeyi öğrendik.

Doğrusu, Ulukaya ve Cyrodiil’den gelen ziyaretçiler, Semaocağı’nın alevlerinde dövülen ve Kıryele Klanı’nın Tanrı’nın dokunduğu ellerinde ölümcül keskinliğe ulaşana kadar bilenen kılıçları gördükçe inanmazlıkla gözyaşı döküyor.

Ama bu nasıl olur diye mi sordun? Çamur ve kardan gelme bu insanlar nasıl bunları başarır? Tekrardan, peşin hükümler gerçeği bulandırır.

Skyrim şehirleri Kuzeyli hüner ve ustalığının mirasıdır. Başlarında Ulu Kral’ın tahtı ve bölgenin başkenti olan Issızkent gelir. Sonrasında Miğferyeli, eski ve ulu, kardaki bir inci; Markarth, çağlar öncesinde, yaşayan kayalara oyulmuş bir tarih; Vadikent, Sonbahar Ormanı’nın altın gölgelerinin arasına kurulmuş, lezzetli balığın ve şarabın şehri; ve Akçay, Jorrvaskr Karargahı’nın etrafına kurulu, soylu Yoldaşlar ve Semaocağı’nın evi.

Ve şimdi muhterem okur, karşılaştırma imkanı artık elinde. Biz Kuzeyliler hayal ettiğiniz her şey ve daha fazlasıyız.

Ama hakikat hakkındaki tek kaynak olarak sadece bu kitapla yetinme. Bir binek arabası ya da gemiye atla ve kuzeye yolculuk et. Skyrim’i kendi gözlerinle gör. Skyrim’i, tanrıların dünyayı ilk şekillendirdiğinden bu yana Kuzeyliler’in gördüğü şekliyle gör.

Share :