İmparatorluğun Kısa Tarihi – Bölüm III

Çeviren: Uğur Serttaş

Düzenleme: Mehmet Güder

Bu serinin ilk bölümü I.Tiber’den, II. Kintyra’ya, Septim Hanedanlığının ilk sekiz İmparatorunun verasetlerinin kısa bir hikayesini anlattı. İkinci bölüm Kızıl Elmas Savaşı ve savaş sonrası III. Uriel’den, I. Cassynder’e altı imparatoru takdim etti. Bu bölümün sonunda, İmparator Cassynder’in üvey kardeşi IV. Uriel’in nasıl Tamriel İmparatorluğu tahtına geldiği anlatılır.

IV.Uriel’in doğuştan bir Septim olmadığı hatırlanmalı. Annesi, her ne kadar yıllarca İmparatoriçe olarak hüküm sürdüyse de, gerçek bir Septim İmparatoru olan III. Pelagius ile evli olan bir Kara Elf’ti. Uriel’in babası aslında Katariah’in Pelagius’un ölümünden sonraki kocası, bir Breton asilzadesi Gallivere Lariat’tı. İmparatorluk tahtına geçmeden önce I. Cassynder, Wayrest Krallığı’nı yönetiyordu ama sağlık sorunları onu emekliliğe zorladı. Cassynder’in çocuğu yoktu, bu nedenle üvey kardeşi Uriel’i yasal olarak evlat edindi ve tahttan çekildi. Yedi yıl sonra, annesinin ölümü üzerine imparatorluk tahtı ona miras kaldı. Bundan üç yıl sonra, Uriel bir kez daha kendini Cassiynder’in varisi olarak buldu.

IV.Uriel’in hükümdarlığı uzun ve zorluydu. Septim Ailesi’nin yasal olarak evlat edinilmiş bir üyesi olmasına ve Lariat Ailesi’nin yüksek konumuna rağmen-gerçekten Septim ailesinin uzaktan kuzeniydiler- Kadim Konsey’den pek az kişi onun Tiber’in kanından torunu olduğuna ikna edilebildi. Konsey, I. Katariah’in uzun ve I. Cassynder’in kısa hükümdarlığı boyunca çok fazla sorumluluk üstlendi ve IV. Uriel gibi inatçı bir “yabancı” hükümdar için onların değişmez sadakatlerini kontrol etmek imkansızdı. Tekrar tekrar Konsey ve İmparator arasında anlaşmazlık oldu ve tekrar tekrar Konsey bu savaşı kazandı. II. Pelagius’in zamanından beri Kadim Konsey imparatorluktaki en zengin kadın ve erkeklerden oluşuyordu ve sahip oldukları güç ikna ediciydi.

Konsey’in Uriel’e karşı kazandığı son zafer ölümünden sonraydı. Uriel’in oğlu Andorak, Konsey’in kararı ile tahttan mahrum edildi ve asıl Septim soyuna daha yakın akraba olan bir kuzen 3.Ç 268’de, II. Cephorus ilan edildi. II. Cephorus’un hükümdarlığının ilk yedi yılı boyunca Andorak’a sadık olanlar, imparatorluk güçleriyle çatıştılar. Bilge Eraintine’in “Tiber Septim’in kalbi bir daha atmadı” diye adlandırdığı bir anlaşma ile Konsey savaşı bitirmek için Andorak’a, Shornhelm’in Ulu Kaya krallığını verdi; halen Andorak’in varisleri orada hüküm sürmektedir.

Genellikle, II. Cephorus’un dikkatini Andorak’tan daha çok çeken düşmanları oldu. Eraintine’in sözleriyle, “Çok karanlık ve kasvetli bir kabustan gelen” kendine Camoran Usurper diyen bir adam, Yeşilyurt boyunca yakıp yıkan Daedra ve Hortlak savaşçılardan oluşan bir orduyu, krallık üstüne krallık fethederek yönetiyordu. Pek az kişi korkunç saldırılarına direnebildi ve ay 3.Ç 249 yılındaki kanlı aya döndüğünde, pek azı direnmeyi denedi. II.Cephorus, Usurper’in kuzeye ilerleyişini engellemek için Balyozyurt’a daha ve daha çok paralı asker yolladı ama onlara rüşvet verildi, öldürüldü ve hortlak olarak tekrar diriltildi.

Camoran Usurper’in hikayesini anlatmak için bir kitap gerekir. (daha fazla bilgi için Palaux Illthre’den, Usurper’in düşüşü-çöküşü-nün bulunması tavsiye edilir) Yine de bahsetmek gerekirse, Usurper’in kuvvetlerinin yok edilmesinin İmparator’un gayretleriyle çok az alakası vardır. Sonuç olarak, büyük bölgesel bir zaferle genelde başarısız görünen İmparatorluk’a karşı düşmanlık artmıştır.

II. Cephorus’un oğlu ve varisi V. Uriel, görüşleri tekrar İmparatorluk’un gizli gücüne döndürdü. Tamil’in ilgisini iç savaştan başka yöne çekerek, V. Uriel 3.Ç 268’de, neredeyse tahta geçtiği andan itibaren bir dizi istilaya başladı. V. Uriel, Rocrea’yi 271’de, Cathnoquey’i 276’da, Yneslea’yi 279’da ve Esroniet’i 284’de fethetti. 3.Ç288’de en hırslı teşebbüsüne girişti; Akavir krallığının istilası. Bu nihayetinde V. Uriel’in iki yıl sonra Ionith savaşılanında öldürülmesiyle başarısızlıkla sonuçlandı. Buna rağmen V. Uriel, Tiber’in ardından Tamriel’in iki Savaşçı İmparator’undan biri olma unvanını elinde tutuyor.

V. Uriel’in reşit olmayan çocuğu ile başlayan son dört İmparator, bu serinin dördüncü ve son bölümünde anlatılmaktadır.

Share :