Yoldaşların Ulu Habercileri

Çeviren: Serdar İzmirli

Üçüncü çağda Jorrvaskr Çemberi hakkında olan bu hikaye Uzak Görüşlü Swyk tarafından kayda geçirilmiştir. Sivri bir dile sahip olmadığımdan, benden önceki Yoldaşların hikayelerini öğrendim ve unutmamaları için kayıtlarını tutma yolunu seçtim. Burada yazılanlar bizleri karanlıktan Sovngarde’deki zaferlere eriştiren Yoldaşlar arasındaki önemli haberciler (müjdeciler) dir.

————————

Haberciler Üzerine Notlar: Yoldaşlar, Ysgramor’dan beri hiç kimseyi önder olarak görmemişlerdi. Hiç kimse kalpleri Jorrvaskr ile birlikte atan savaşçıları dizginleyecek güçte olmamıştı çünkü. Büyücüler ve hırsızlar gibi diğerleri kendilerine nasıl şekil verecekleri hakkında hiyerarşilerinin kutsamalarına ihtiyaç duyarken, biz Yoldaşlar zafere doğru kendi kaderimizi yönlendiriyorduk. Haberci tavsiyelerde bulunur, ihtilafları çözer ve onur konusunda ortaya çıkan soruları açıklığa kavuştururdu. Binlerce yıl boyunca Yoldaşlar Jorrvaskr’de yaşadılar. Hem zeki hem berbat haberciler gelip geçti; kimisi gücüyle bilinirdi, kimisi yüreğiyle, kimisi de aklıyla. Şarkılara ilham olmuş şanlı habercilerden bazıları burada yazılıdır.

————————

Ysgramor: İlk Haberci, ilk insan, sözcüklerin elçisi ve Yoldaşları bu topraklardan çok uzakta şerefle bağlayandır. Benden daha iyileri onun hakkında yazıp çizdiler, aynı şeyleri söylemiş olmayım.

Nehirli Jeek: Geri Dönüş sırasında Jorrvaskr’ın Kaptanı, Semaocağı’nın Kaşifi, Akçay’ın Kurucusu ve Yoldaşların özgün yemininin koruyucusu, zamana yenik düşenlerden. Diğer mürettebatlar fetihlerde ihtişam ararken, kendi adamlarıyla birlikte barışın hakim olduğu topraklara yerleşti ve buraların koruyucusu oldu.

Tarafsız Mryfwill: Ysgramor’un ölümünden birkaç yüzyıl sonra Yoldaşlar kiralanabilen askerler olmuşlardı, paralı askerlerin biraz iyisi. Hizmetlerimiz savaşlarda çarpışmak için satın alınabiliyordu ancak herkesin bireysel verdiği söz, Kalkan Kardeşlerini savaş sahasında karşı karşıya getirmeye zorluyordu. Yoldaşları bağlayan şeref çözülmek üzereyken Mryfwiil, bilgeliğiyle bundan böyle hiçbir savaş veya çatışmanın tarafı olmayacağımız kararına vardı. İstikrarlı duruşu sayesinde Yoldaşlar bugün savaşlardaki zaferlerine ek olarak, onurun tarafsız hakemleridirler.

Mağrur Cirroc: Atmora kanından olmayan ilk haberci. Kuzeylilerin safkanlığı sorguladığı ve Ysgramor’un mirasının saflığının tartışıldığı zamana denk gelir. Cirroc Ters Gemi Karargahı’na bir hizmetli olarak geldi. Ancak Kızılmuhafız, zamanındaki düşük seviyede bir savaşçının kendisine saygısızca davranmaya başlayınca çabucak hırsını kanıtladı. Haberci Bahsedilmeyen Tulvar’ın hayatını kurtarınca, fahri Yoldaşlık ile ödüllendirildi. En yetenekli Kalkan Kardeşi olarak nam saldı, hızı ve marifetiyle Atmora’nın eski savaşçılarına baskın çıktı. Haberci olarak yaşadığı zaman kısa sürdü ancak söylenene göre kılıç konusundaki bilgileri her bir eğitimde yeni bir Yoldaşa geçmeye devam etmektedir.

Yabancı Henantier: İlk elf haberci. Ondan önceki Cirroc gibi başlangıçta Ters Gemi Karargahı’na geldiğinde alay konusu olmuştu. İlk çağın bitimine doğru yaşamıştı ve o zamanlarda elflerin tam bir Yoldaş olması yasaktı ve karargahlarının içini görebilen çok az elf vardı. Henantier gün ışığında alçakgönüllüydü, kendisinden ne isteniyorsa onu yapıyordu. Hava kararınca avluda şiddetli bir şekilde talim yapıyor, hizmet görevlerine başlamadan önce kendine sadece birkaç dakika uyuma izni veriyordu. Birkaç Habercinin egemenliği boyunca emek sarf etti, dinlenmedi, şikayet etmedi ve her daim aklını ve vücudunu keskin tuttu. Uzun yaşamı boyunca yeni Yoldaşlar tarafından güvenilir biri olarak görüldü ve haysiyetin öğreticisi oldu.

Onun sözlerini dinleyerek yetişen bir öğrencisi yaşlanıp Haberci olmuştu ve şimdi de ölüm döşeğindeydi, Henantier de yanı başında. Bütün Yoldaşlar toplanınca Haberci, Henantier’i ‘Bir elf bile bazen Kuzeyli yüreğiyle dünyaya gelebiliyor.’ diyerek halefi ilan etti. Birkaç Yoldaş o gün silahlarını bıraktılar, ancak diğerleri haysiyetin hakikatini bilerek yaşadılar. Bugün benimsediğimiz miras, hakikati bilenlerden bize kalanlardır.

Keskin Gözlü Macke: Muhteşem güzelliğiyle bilinen bir Haberci. Ancak onu hafife alan hiç kimse bir daha bu hatayı yapamadı. Denilene göre düşman ordusunun yarısını gözünü dikip bakarak, kalan yarısını da tek başına katletmiştir. Haberci olarak sekizinci yılında ortadan kaybolması, kendi çıkarı için olduğuna dair pek çok karalayıcı yalana rağmen açıklanamamıştır.

Uzun Burunlu Kyrnil: İkinci çağın sonlarındaki karanlık dönemlerden sonra bir dizi sahte ve şerefsiz haberci Jorrvaskr üzerinde hak iddia etti. Bunun üzerine Uzun Burunlu Kyrnil, yabandaki gerçek Yoldaşları bir araya getirdi ve Jorrvaskr üzerine saldırıya geçti. Gaspçıları öldürdü ve onuru eski günlerdeki gibi kan yoluyla geri getirdi. Yüce lordumuz Ysgramor’un kaptanlar divanından sonra, güvenilir danışmanları daha genç ve yeni Yoldaşlara yol göstermesi için toplama geleneğini başlattı, buna Halka ismi verildi.

Onur kavramının çözülmez gelenek bağlarına kavuştuğunu sağladıktan sonra Yoldaşların seyrini istikrarlı bir hale getirip, sürekli ileriye Sovngarde’ye giden Ysgramor’un mirası olan kaderlerimizi de onardı.

Share :