Dro’Zira Efsanesi

Çeviren: Alp Sezer Orak

Aşağıdaki, kulak misafiri olunan bir masaldır, bir Khajiit babası yavrusuna anlatıyordu, karavanlarından biri ile kamp yaparken. Elimden geldiği kadarıyla anlattıkça kaydetmeye çalıştım çünkü Khajiitler genellikle yabancılara tarihlerini anlatmıyor. Gerçekte, bunun hakkında hiç bahsedeceğine inanmıyordum, ancak o gece tükettiği ay şekerinin büyük etkisi sayesinde olan oldu.

Yaklaş ve ateşte kürkünü ısıt, Ma’rashirr ve ben de sana Dro’Zira’mızın nasıl en büyük Khajiit olduğunu anlatayım! (Dro’Zira’nın onurlu bir ataları olduğunu sanıyorum)

Antik Khajiitler Büyük kedi Alkosh’un kükremesini duydular (imparatorluk arasında Akatosh ve Skyrim’de Alduin olarak bilinir) ve onun Sesine gittiler. Üç günlük bir zamanda bütün Tamriel’i geçtiler, ay şekeri için bile dinlenmeden, Khajiitlerin o zamanlar öyle bir hızı vardı.

Alkosh’un onuruna katıldılar ve onun en güçlü savaşçılarıydılar. Lorkhaj, ( Kuzeyli dilinde Shor) halbuki, kükremesini Khajiit savaşçılarına inat olsun diye Ra’Wulfharth’a verdi, Alkosh’a olan düşkünlüklerini kıskandığı için.

Khajiit savaşçılarının vahşiliğini görünce, Ra’Wulfharth onları öldürmek için kendini getiremedi. Lorkhaj’ın kendine verdiği kükremeyi kullanarak, Masser ve Secunda ile konuştu, gökyüzüne tam büyüklüklerini vermeleri için. Khajiit savaşçıları Senche oldu, ancak Lorkhaj tüm sebepler yüzünden onlardan ayrıldı.

Ra’Wulfharth dişlerini Kızıl Dağ’a batırmak için döndüğünde, adamlarını ona yardım etmeleri için çağırdı. Dro’Zira “Rhojiit”ler arasında hatırlayan tek kişiydi ve çağırmasına cevap veren de sadece oydu.

Ama bu Kuzeyli Ozanları ( küfür kaldırıldı) ve büyük Kül Kralı’nın Dro’Zira’yı Kızıl Dağ’a götürüşünü ve Dunmer’in kalbine saldırışını söylemiyorlar. Dro’Zira’nın Dumalacath’ın, Cüce-Orkun üzerine atlayışından hiç bahsetmiyorlar, Kül Kralı konuşmasın diye kılıcını boğazında tutuşundan.

Ne de Lorkhaj’ın nasıl Sheggorath’ın topraklarından cesareti ve Kül Kralını kurtarmak için Dro’Zira’ya geri dönüşünden bahsediyorlar! Yani ne zaman Khajiitler hakkında kötü konuşan bir ozan bulsan, ona Skyrim’i kimin kurtardığını hatırlatmak için sırtında pençe izleri bırak.

“Rocit”‘in geriye kalanları hakkında, küçülüp marifetlerini tamamen kaybettiler, bu yüzden yük arabalarına yaklaştıklarını görünce saldırmaktan çekinme. İşte, bunu bana babam anlatmıştı ve şimdi ben de sana anlattım.

Şimdi, iyi bir yavrucak ol ve gidip bana şu tatlı kekler için biraz daha ay şekeri getir.

————————

Masalın çoğu bana, iftihardan biraz daha fazla gibi gözüktü ama bazı gerçekler, bu efsaneler arkasında bizim inandıklarımızla örtüşüyor. Bu ise Khajiit tarihi hakkında neden daha çok bilmediğimiz ve yazılı tarihlerimiz içinde kaydedilmemiş ne roller oynadıkları hakkında sorular uyandırıyor.

Share :